Trump vil tage en alvorssnak med Nordkoreas leder

admin

426 uger siden

|

18/05/2016

Dagens topnyheder

Donald Trump, der formentlig ender med at blive Republikanernes præsidentkandidat i USA, er villig til at tage en snak med Nordkoreas leder, Kim Jong-un, i et forsøg på at sætte en stopper for Pyongyangs atomprogram.

Det siger Trump i et interview med nyhedsbureauet Reuters, hvor han også tager afstand fra Ruslands ageren i Østukraine og opfordrer til en genforhandling af klimaaftalen fra Paris.

Den omstridte republikaner ønsker i interviewet ikke at gå i detaljer med, hvordan han som præsident vil håndtere Nordkorea.

Skulle Trump blive præsident og herefter vælge at mødes med Kim Jong-un, vil det være et stort vendepunkt i amerikanernes politik i forhold til den isolerede nation.

- Jeg vil tale med ham. Jeg vil ikke have nogen problemer med at tale med ham, siger Donald Trump om den nordkoreanske leder.

- Samtidig vil jeg lægge stort pres på Kina, fordi vi økonomisk har stor magt over Kina, lyder det videre fra Trump.

Kina er Nordkoreas eneste større allierede.

Donald Trump mener, at USA er blevet uretfærdigt behandlet i forbindelse med den internationale klimaaftale, der blev indgået i Paris i slutningen af 2015. Derfor skal aftalen genforhandles, hvis det står til Trump.

Donald Trump har for nylig udpeget en klimarådgiver, der ikke tror på den globale opvarmning, men har store tanker om olieindustrien.

Det er Kevin Cramer fra staten North Dakota, hvor USA's mest hektiske olieudvinding finder sted. Han er som medlem af Repræsentanternes Hus kendt som en stor fortaler for olie- og gasudvinding.

Trumps stab har bedt Cramer udarbejde en hvidbog, som skal være omdrejningspunkt i den republikanske kandidats energipolitik. Cramer ventes blandt andet at påpege, hvor besværligt det er for olie- og gasbranchen at være pålagt så mange regler og skatter.

/ritzau/Reuters