Trumps frygt blev til virkelighed ved skuffelse i Iowa

Skrevet af admin

02/02/2016

Dagens topnyheder

Det så på forhånd strålende ud for den amerikanske rigmand Donald Trump.

Den kontroversielle republikanske præsidentkandidat førte i meningsmålingerne forud for de første vælgermøder - såkaldte caucusses - i staten Iowa.

Alligevel endte det tirsdag nat dansk tid med et nederlag til kandidaten Donald Trump.

Og det skyldes blandt andet den type vælgere, som Trump appellerer til, siger Niels Bjerre Poulsen, lektor på Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet.

- For mig var det helt store spørgsmål, om Donald Trumps vælgere ville vise sig at være lige så pålidelige til at komme og "caucusse", som de har været til at møde op, når han har holdt store arrangementer og taler. Og det var de ikke, siger han til Ritzau.

Niels Bjerre Poulsen siger, at det også skyldes den særdeles indviklede valghandling i Iowa, hvor folk skal møde op og deltage i en flere timer lang seance.

- Det var en af gisningerne, at de vælgere, der normalt ikke deltager i den politiske proces, ville have svært ved den her valgform. Og det viste sig at holde stik, siger han.

Spekulationerne, om at vælgerne ville svigte Donald Trump, viste sig derfor at holde vand i første omgang. Det blev til en sejr på 28 procent til den konservative kandidat Ted Cruz, mens Donald Trump fik 24 procent. Marco Rubio kom lige efter med 23 procent.

- Historien for Donald Trump bliver, at han klarede sig dårligere end forventet, og at meningsmålingerne måske også andre steder overdriver, hvordan han står i det hele. Det vil hans modstandere selvfølgelig bruge voldsomt den næste uge.

- De vil forsøge at ødelægge billedet af, at Donald Trump virker ustoppelig. Det har han vist sig ikke at være, men han er stadig langt fra ude, og han er vel stadigvæk en slags favorit, lyder det fra Niels Bjerre Poulsen.

Hos modstanderpartiet, Demokraterne, endte afstemningen i Iowa med dødt løb mellem de to kandidater Hillary Clinton og Bernie Sanders. Clinton fik dog en smal sejr.

Næste valg bliver afholdt i New Hampshire i næste uge.

/ritzau/