Truslen fra pirater er på sit laveste niveau i 21 år

En ny international rapport viser, at den globale trussel fra pirater ligger på sit laveste niveau i to årtier.

I første halvår af 2016 har der således været registreret 98 episoder med pirater sammenlignet med 134 i samme periode sidste år

Det er ifølge International Maritime Bureau (IMB) det laveste antal siden 1995.

- Faldet i antallet af piratangreb er opmuntrende nyheder. To af de vigtigste faktorer er forbedringer omkring Indonesien og bestræbelserne på at skræmme somaliske pirater væk fra Østafrika, siger Pottengal Mukundan, der er direktør for IMB i en pressemeddelelse.

Selv om det samlede antal af piratangreb er faldet markant globalt, så er der dog enkelte områder, der i stigende grad er plaget af pirater.

Især i Vestafrika, hvor antallet af kidnapninger er mere end fordoblet, fra ti tilfælde i første halvår i 2015 til 24 i de første seks måneder af 2016.

I Danmarks rederiforening, opfordrer man derfor også til at fastholde fokus på den voksende udfordring i Vestafrika.

- Det er positivt, at der globalt set er færre angreb, men til billedet hører også, at situationen stadig er problematisk, og det er især i Vestafrika og særligt i Nigeria. Her oplever vi, at problemet er voksende, siger Anne H. Steffensen, der er direktør for Danmarks Rederiforening.

Hun fortæller, at piraterne ved Vestafrika har en anden og mere aggressiv fremgangsmåde end pirater ud for Somalias kyst.

- I Vestafrika har vi set, at de i højre grad går efter lasterne, så de er ikke interesserede i besætningsmedlemmerne, og de har været udsat for en højere grad af vold, fordi lasten har været deres indtjeningsgrundlag.

Der befinder sig på ethvert tidspunkt mellem 10 og 30 danskopererede skibe omkring Guineabugten ud for Vestafrika, og danske rederier omsætter årligt for mere end 250 millioner kroner i Nigeria alene.

Ifølge Danmarks Rederiforening har danske rederier 11 procent af deres aktiviteter i Afrika.

/ritzau/

 

Dagens Gossip