IS-trussel mod Danmark er ikke større efter video

Risikoen for et terrorangreb mod danskere er formentligt ikke taget til, selvom Danmark bliver nævnt i den seneste video fra Islamisk Stat. Danmark har nemlig allerede gjort sig bemærket ved at gå sammen med USA og andre lande i kampen mod Islamisk Stat, siger eksperter.

- Danmark er med i den kernekoalition, der har besluttet sig for at bekrige Islamisk Stat, siger Lars Erslev Andersen, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier.

- Gruppen har også været ude med meget konkrete trusler mod andre lande - i første omgang USA, England og Australien, siger han.

I den seneste video fra IS taler det britiske gidsel John Cantlie i en næsten seks minutter lang optagelse om, hvordan Vesten har undervurderet Islamisk Stats styrke og kampevner.

John Cantlie nævner Danmark som ét af flere lande, der forsøger at bekæmpe IS. Det kommer heller ikke bag på Lars Cramer-Larsen, major ved Forsvarsakademiet.

- Der har været rettet trusler mod alle lande, der er med i koalitionen. Og vi er vant til det i Danmark. Vi har været med i operationer i Irak og Afghanistan, og vi har prøvet det før, siger Lars Cramer-Larsen.

Med den danske deltagelse i koalitionen mod IS var der formentligt allerede øget opmærksomhed om Danmark fra ekstremistiske miljøer, siger Lars Erslev Andersen.

- Det er klart, at når man går i krig mod sådan en gruppe som Islamisk Stat, så er der en forøget risiko for, at den vil slå tilbage med de midler, som den nu vil benytte sig af. Vi har jo set, at Islamisk Stat ikke skyr nogen midler som for eksempel at skære halsen over på folk, siger han.

- Man vil givetvis se opfordringer til miljøer i landene fra koalitionen til at lave noget på egen hånd, som man også så det i Australien. Spørgsmålet er, om der er sådanne miljøer i Danmark, eller mennesker, som vil følge sådan en opfordring. Det er svært at svare på, siger forskeren.

Islamisk Stat har tidligere offentliggjort videoer, hvor henholdsvis to amerikanske journalister og en britisk hjælpearbejder får skåret halsen over.

/ritzau/