Trygfonden: Børn er overladt til sig selv på stranden

En syvårig pige hopper i vandet, hvor der er dybt, men kan ikke holde sig selv oppe. Livredderne redder pigen i land, men de møder ingen forældre.

Sådan lyder bare et eksempel fra årets badesæson. Og selvom livredderne står på spring for at hjælpe badegæster i nød, er det forældrenes ansvar at passe på deres børn på stranden, mener Trygfonden.

- Det er rystende at se, hvor mange forældre som bare læner sig tilbage og slikker sol. Det er ikke alle forældre, men der er nogle, som ser livredderne som en dagpleje, men det er altså forældrene, som har ansvaret, siger Anders Myrhøj, chef for drift og sekretariat hos Trygfondens Kystlivredning.

Det varme sommervejr lokker mange børnefamilier til landets strande, hvilket Anders Myrhøj bifalder, men han forstår ikke, hvorfor man ser børn, der er overladt til sig selv.

- Vores baderåd er jo generelt sund fornuft. Det er ikke banebrydende. Alligevel bruger vi hvert år rigtig mange ressourcer på at finde bortkomne børn på stranden. Det er både med livreddere og redningshelikoptere.

- Vi opfordrer til, at hvis man går ned og bader, går man derned sammen. Forældrene bør være inden for rækkevidde, så de kan træde til, hvis der sker noget, forklarer Anders Myrhøj.

Anders Myrhøj påpeger, at modsat manges forestilling er det sjældent, at man når at råbe om hjælp, hvis man er ved at drukne.

- Både for børn og voksne er det en hurtig og lydløs proces, hvis de drukner. Mange tror, at man kan nå at råbe på hjælp, men kan man ikke svømme, går det hurtigt, og man synker bare til bunds, forklarer han.

Trygfonden har omkring 200 livreddere fordelt på 36 strande og havnebade rundt om i landet. Der vil de holde øje med badegæsterne indtil 16. august.

/ritzau/

 

Dagens Gossip