Tsipras åbner igen for forhandlinger om græsk gæld

Skrevet af admin

12/02/2015

Mest læste i dag

Den nye græske premierminister, Alexis Tsipras, og formanden for eurogruppen, den hollandske finansminister Jeroen Dijsselbloem, er i forbindelse med EU-topmødet i Bruxelles torsdag enedes om at sætte gang i det praktiske arbejde for at håndtere Grækenlands gæld.

Det lykkedes ikke, da finansministrene i de 19 eurolande mødtes i Bruxelles onsdag aften.

Men Ritzau erfarer, at Tsipras tidligere torsdag inviterede Dijsselbloem til møde på et hotel i byen, hvor de brugte mere end to timer på at diskutere mulighederne.

Mødet kom i stand, efter at Dijsselbloem havde ladet Tsipras forstå, at han var tilgængelig for et møde, hvis grækeren var interesseret, når nu han alligevel kom til Bruxelles.

Der ventes ikke en egentlig erklæring som den, finansminister Yanis Varoufakis sagde nej til onsdag aften.

Men der er forberedt en kort udtalelse, der siger, at tekniske eksperter de kommende dage vil sætte sig ned og sammenligne de internationale långiveres eksisterende hjælpeprogram med den nye græske regerings planer.

Det skal ske "med henblik på at lette diskussionen på eurogruppens møde mandag 16. februar".

Det nævnes ikke direkte i udtalelsen, hvem de tekniske eksperter er.

Men flere medier mener at vide, at der er tale om folk fra EU-Kommissionen, Den Europæiske Centralbank og Den Internationale Valutafond. Det er den eksperttrio, der normalt går under navnet "trojkaen", og som er lagt for had af den nye græske regering.

Et af den græske regerings mange krav er, at den vil af med trojkaen. Den vil også have eftergivet eller i hvert fald omlagt sin milliardgæld og de mange skrappe betingelser, långiverne stiller.

Ifølge kilder med kendskab til onsdagens møde var der tale om ekstremt hårde forhandlinger, hvor grækeren ikke mødte meget lydhørhed.

Det haster med at få lavet en aftale. Det nuværende hjælpeprogram udløber med månedens udgang.

I den erklæring, Grækenland afviste onsdag, var der lagt op til at lave en midlertidig forlængelse af det nuværende hjælpeprogram, mens der blev arbejdet på detaljerne i en ny ordning.

Erklæringen var forhandlet på plads, da Tsipras ifølge kilder tæt på forhandlingerne per telefon gav sin finansminister besked på at sige nej.

/ritzau/