Tsunami-risiko ved Alaska: 150 mennesker er evakueret

Der blev mandag lokal tid udsendt et tsunamivarsel langs kysten i den amerikanske delstat Alaska, efter at et jordskælv havde ramt nær øen Little Sitkin, skriver CNN.

Ifølge Pacific Tsunami Warning Center havde jordskælvet en dybde på 114 kilometer og en styrke på 8,0. Der var frygt for, at rystelserne vil udløse en mindre tsunami, der kunne ramme en række øer sydvest for fastlandet i Alaska. Men truslen om ødelæggende bølger er siden blevet afblæst.

Myndighederne opfordrede indbyggerne i risikozonen til at søge i sikkerhed på højere beliggende steder. Alle indbyggere i byen Adak blev dog evakueret til et tilflugtssted knap 200 meter over havets overflade. Det drejede sig om 150 mennesker.

- Der var ingen panik, siger Layton Lockett fra de lokale myndigheder til nyhedsbureauet AFP.

Tsunamier er kraftige bølger, der sættes i bevægelse af undersøiske jordskælv. Bølgerne kan være flere meter høje og forårsage store ødelæggelser, hvis de rammer land.

- Når du har et så kraftigt jordskælv, så ryster Jorden som en klokke, siger seismolog Mike West fra Alaskas jordskælvscenter ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge National Oceanic and Atmospheric Administration (Noaa) er der først risiko for en tsunami, når rystelserne i undergrunden har en styrke på 7,0 eller derover.

I 2004 mistede omkring 240.000 mennesker livet, da et jordskælv på 9,3 udløste en tsunami i Det Indiske Ocean. Især Indonesien blev hårdt ramt.

/ritzau/

 

Dagens Gossip