Tuneser er muligt link mellem IS og Hebdo-mistænkt

En fransk-tunesisk jihadist, som dræbte to tunesiske politikere i 2013, udgør et muligt link mellem en af de mistænkte fra angrebet på Charlie Hebdo, Cherif Kouachi, og gruppen Islamisk stat (IS) i Syrien og Irak, siger en researcher til det franske nyhedsbureau AFP.

Jihadisten Boubaker al-Hakim er medlem af den ekstremistiske IS-bevægelse, som i sidste måned tog skylden for drabene på to sekulære politikere, Chokri Belaid og Mohamed Brahmi, i Tunesien i 2013.

Han var tidligere med i et netværk ved navn Butte-Chaumont i Paris sammen med Kouachi, som hjalp med at rekruttere medlemmer til al-Qaeda i Irak for otte eller ni år siden.

Kouachi er eftersøgt sammen med sin bror Said for angrebet på det satiriske ugemagasin Charlie Hebdo onsdag, hvor i alt 12 blev dræbt.

Hakim "repræsenterer" forbindelsen mellem Kouachi-brødrene og IS, siger Jean-Pierre Filiu, der er en førende ekspert i radikal islam ved universitetet Sciences Po i Paris.

- Det er umuligt, at en operation af et omfang, som den, der førte til massakren på Charlie Hebdo, ikke var sponsoreret af IS, siger han.

Ingen gruppe har endnu taget skylden for onsdagens angreb, men det er sikkert, at IS meget nøje følger det og venter på at se, hvordan det ender. Jeg er sikker på, at den video, hvor man påtager sig skylden, allerede er klar, siger Jean-Pierre Filiu, som omtaler IS ved det alternative navn Daesh.

Den franske ekspert fremhæver, at Hakim ikke er nogen højtstående skikkelse i IS, men at han vandt respekt i bevægelsen for at have dræbt Belaid og Brahmi.

Hakim udsendte efter drabene en video, hvorpå han påtog sig skylden. Den var optaget i Irak eller Syrien.

Han er født i 1983 og er nogle få måneder yngre end Kouachi og voksede op i det samme område af Paris - det 19. arrondissement - hvor netværket Butte-Chaumont blev dannet.

Begge mænd blev anholdt og dømt i Paris i 2008 for deres rolle i det radikale netværk.

Hakim blev idømt syv års fængsel for at udgøre et mellemled i Damaskus for unge franske muslimer, der ville til Irak for at kæmpe mod amerikanske styrker. Kouachi blev idømt tre års fængsel.

- Hakim, og uden tvivl også Kouachi, sluttede sig til al-Qaedas irakiske netværk efter deres løsladelser, siger Filiu.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip