Tunesien er solstrålen i det blegnede arabiske forår

Det arabiske forår blegnede hurtigt i Egypten, Syrien og andre steder. Alligevel har ét land formået at holde fast i idealet om en demokratisk fremtid. Det er Tunesien, som søndag afholder det andet frie valg siden revolutionen i 2011.

Men selv om Tunesien fortsat er på sporet, så er det ikke blevet omsat til økonomisk fremgang. Fattigdommen vokser fortsat, og islamistiske ekstremister truer med at opløse landet i kaos.

Ved søndagens valg står to store politiske partier over for hinanden. Det er det islamiske Ennahda, der blev den store vinder ved valget i 2011, og den nystiftede sekulære bevægelse Nidaa Tounesh.

Men ingen af de to partier ventes at kunne få flertal, og de må sikre sig støtte fra et eller flere af de 100 partier, der stiller op ved valget for at kunne nå et regeringsdueligt flertal. Nidaa Tounes har på forhånd afvist ethvert samarbejde med Ennahda.

- Vi er nødt til at overbevise folk om, at de kan bidrage til at redde landet, om vi er tilsløret eller ej, siger den niqab-klædte Fedia Mkaouar til nyhedsbureauet Reuters, mens hun på en gade i byen Sfax fører valgkamp for et islamistisk parti.

- Politisk islam kan spille en rolle for at mindske arbejdsløsheden og gå imod korruption, mener hun.

Mordet på to fremtrædende venstreorienterede politikere sidste år, salafisters angreb på fredelige borgere, og den kendsgerning, at flere tusinde radikale tunesere, der har deltaget i den syriske borgerkrig, nu er vendt hjem, får det til at løbe koldt ned ad ryggen af de sekulære.

Fredag dræbte politiet seks islamister fra den terroranklagede organisationen Ansar al-Sharia nær Tunis.

Trods kritik af Ennahda for at dække over de radikale, så er det en kendsgerning, at de politiske partier har kunnet forhandle og enes om en ny moderne forfatning, der efter flere års hårde debatter trådte i kraft tidligere i år.

- Det tunesiske eksperiments succes er i det internationale samfunds interesse, særligt i kampen mod ekstremisme og kampen mod Islamisk Stat og andre lignende grupper, siger Ennahdas leder, Raced Ghannouchi.

/ritzau/Reuters

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip