Tunesien erklærer undtagelsestilstand efter strandangreb

Tunesiens præsident, Beji Caid Essebsi, har erklæret 30 dages undtagelsestilstand i landet efter sidste uges angreb i feriebyen Sousse, hvor 38 mennesker blev dræbt.

- Vi står over for en alvorlig fare. Vi er i en krigslignende tilstand, siger præsidenten i en tv-tale lørdag aften ifølge nyhedsbureauet dpa.

Essebsi betegner angrebet i Sousse som "en stor tragedie" for Tunesien.

Undtagelsestilstanden giver regeringen et udvidet manøvrerum, samtidig med at det giver politiet og hæren mere magt og indskrænker borgernes forsamlingsfrihed, særligt retten til at demonstrere.

38 udlændinge blev dræbt, heriblandt 30 britiske turister, da en mand åbnede ild ved et strandhotel i Sousse den 26. juni. Manden skød feriegæsterne med et maskingevær skjult i en parasol.

Gerningsmanden blev skudt og dræbt af tunesisk politi, som har fået kritik for at reagere for langsomt på angrebet.

Det har medført en række fyringer inden for politiet, og lørdag mistede guvernøren i Sousse også sit job, oplyser premierministerens kontor.

I kølvandet på angrebet har Tunesien skærpet sikkerheden, blandt andet ved at indsætte soldater i landets turistområder

Desuden er 80 moskéer blevet lukket, fordi de er under mistanke for at opildne til vold, og visse politiske organisationer har fået ophævet deres licens på grund af mistanke om, at de har forbindelse til yderliggående islamister.

Den yderliggående bevægelse Islamisk Stat har taget skylden for angrebet. I alt er 12 mistænkte anholdt i sagen, men de fire er løsladt igen.

Angrebet på stranden i Sousse forrige fredag kommer efter et blodigt angreb ved Bardo-museet i hovedstaden Tunis i marts, hvor bevæbnede mænd dræbte 21 turister og en politibetjent, inden de selv blev dræbt.

Islamisk Stat tog også skylden for angrebet ved museet.

Tidligere på året ophævede Tunesien den undtagelsestilstand, der havde været i kraft i landet siden oprøret, der væltede præsident Zine el-Abidine Ben Ali i januar 2011.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip