Tunesiens islamister siger, at sekulært parti fører

Tunesiens islamistiske parti Ennahda erkender, at det har lidt nederlag ved parlamentsvalget, som bringer det verdslige Nidaa Tounes parti til magten.

- Vi har accepteret resultatet og lykønsker vinderen Nidaa Tounes, siger en højtstående talsmand fra Ennahda, Lotfi Zitoun, allerede inden det officielle valgresultat foreligger.

Han gentager, at Ennahda opfordrer til dannelsen af en enhedsregering.

Det islamistiske parti blev nummer to efter rivalerne i det verdslige parti.

Den islamistiske bevægelse har domineret det politiske liv i Tunesien siden den folkelige revolution i 2011.

- Vi har opgørelser fra stemmeoptællingerne, som endnu ikke er endelige. De viser, at Nidaa Tounes fører med et dusin pladser, siger Ennahdas talsmand, Zied Laadhari.

- Vi står til at få omkring 70 pladser, mens de står til at få 80 pladser, siger han.

Ennahda vandt de fleste pladser ved det første frie valg i Tunesien i 2011 efter den mangeårige leder Zine el-Abidine Ben Alis fald.

En sejr til Nidaa Tounes baner vej for, at nogle ledere fra Ben Ali-æraen kan vende tilbage i det politiske rampelys, efter at de mest har ageret som teknokrater i de seneste år.

Det arabiske forår startede i Tunesien, og det er det eneste land i den arabiske verden, der stadig forfølger en demokratisk vej efter omvæltningerne. Mange tunesere er stolte af deres lands historie med en liberal uddannelsespolitik og kvinderettigheder, der blev indført af den første præsident efter landet opnåede uafhængighed af Frankrig, Habib Bourguiba.

For at kunne danne regering må det største parti søge samarbejde med et eller flere af godt 100 partier, der stillede op ved valget.

Nidaa Tounesden nystiftede sekulære bevægelse Nidaa Tounesh afviser ethvert samarbejde med Ennahda.

Valgkommissionen skal offentliggøre det endelige valgresultat inden den 30. oktober.

Ennahdas partileder, Rachid Ghannouchu, sagde tidligere mandag, at uanset, hvem, der bliver valgets vinder, så er det vigtigste, at Tunesien hurtigt får en ny samlingsregering.

- Det vigtigste er, at Tunesien har brug for en regering, som står for national og politisk konsensus. Det er denne politik, som har reddet Tunesien fra det, som andre lande har gennemgået i forbindelse med det arabiske forår, siger han.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip