Tunnelmand-forsvarer: Dna må tages med et gran salt

Skrevet af admin

|

22/11/2013

Dagens topnyheder

Man kan ikke stole blindt på dna-beviser, og det er mærkeligt, at ingen af ofrene for tunnelmanden kunne udpege deres gerningsmand.

Sådan lyder det fredag i Retten på Frederiksberg fra forsvareren for den 41-årige mand, der sidder anklaget for voldtægt, voldtægtsforsøg, seksuelle krænkelser og røverier i et stisystem ved bydelen Tingbjerg i København - den såkaldte tunnelmand-sag.

- Dna er et meget opreklameret middel. Det beviser ikke noget i sig selv, derfor skal det tages med et gran salt, siger forsvarer Michael Bjørn Hansen og uddyber:

- Processen for at skaffe prøverne foregår ikke på en særlig kontrolleret måde, og i indsamlingen er der ikke større garanti for, at det er den rigtige prøve, der kommer frem. Jeg vil vove at påstå, at der sagtens kan ske forbyttelser eller fejl i den proces.

Dna'en blev fundet på fem kvinder i form af sæd og spyt.

I alt er den 41-årige tiltalt for 12 forhold. Blandt andet skulle han have voldtaget en kvinde, tvunget en anden til oralsex og forsøgt at voldtage fem andre.

Michael Bjørn Hansen lægger også vægt på, at dna ikke kan stå alene, og henviser til de fotokonfrontationer, der har været.

Her kunne ingen af kvinderne udpege den tiltalte som deres gerningsmand.

- At kunne genkende personen var vel det mindste, man kunne kræve, siger han.

- De episoder, vi har fået beskrevet, må være de mest rædselsfulde i deres liv, og det er uforståeligt for mig, at de øjne og det ansigt ikke brænder sig ind i bevidstheden hos dem, der ser det, tilføjer han.

Den tiltalte sidder under forsvarerens procedure med armene over kors i en grå sweater. Under anklagerens procedure smilede han flere gange og rystede på hovedet, mens han i forsvarerens taletid sidder og nikker til sin tolks oversættelser.

Manden, der er af marokkansk oprindelse og kom til Danmark i 1997, får sidste ord i retten.

- Jeg er ikke den eneste, der har dette dna. Jeg er familiefar med kone og børn, jeg kunne ikke drømme om at gøre disse ting. Jeg har intet med det at gøre. Min kultur og religion forbyder mig at gøre det, siger han.

Dommere og nævninge skal nu votere om skyldspørgsmålet. Der forventes at komme en kendelse mandag, mens dommen først falder tirsdag.

Den tiltalte har erklæret sig skyldig i tyveri i tre af forholdene.

/ritzau/