Tusinder raser over plan om totalt abortforbud i Polen

Skrevet af admin

03/04/2016

Dagens topnyheder

Tusindvis af mennesker har søndag deltaget i en demonstration foran Polens parlament for at protestere mod, at den nationalkonservative regering vil vedtage et totalt forbud mod abort.

I forvejen har Polen nogle af de skrappeste restriktioner i Europa om abort.

- Selv Irans abortlove er mere liberale end dette forslag, og det er grunden til, at vi må protestere, siger Marta Novak, der var en af deltagerne i demonstrationen i Warszawa.

Ifølge de officielle statistikker bliver der kun gennemført et antal hundreder aborter i Polen hvert år, men illegale aborter er meget almindelige.

Debatten om abort er taget til i styrke de seneste måneder. Det regerende Lov og Retfærdighedsparti, der kom til magten i oktober, ønsker at stramme loven, så den flugter med den katolske kirkes ønske om et totalt forbud mod svangerskabsafbrydelse, uanset om det drejer sig om incest eller voldtægt.

Det har skabt stor vrede blandt liberale og blandt mange forkæmpere for kvinders rettigheder.

- Hold jeres hænder fra vores livmoder, sang mange af de kvindelige demonstranter, der også lod forstå, at "min krop er min egen sag".

Samtidig vinkede de med jakkebøjler, som er et af de brutale instrumenter, der benyttes til at fremkalde en illegal abort.

Som situationen er i dag, så har kvinder i Polen kun lov til at afbryde en graviditet tidligt i forløbet, hvis morens liv eller helbred er i fare, eller når barnet med stor sandsynlighed vil være kronisk handicappet, eller hvis graviditeten skyldes en voldtægt eller incest.

Søndag blev et brev fra den katolske kirke læst op i landets kirker. Her kræver biskopperne, at loven om abort fra 1993 strammes voldsomt op.

- Katolikkers stilling til dette er ganske klar og uforanderlig: Man er nødt til at beskytte enhvers persons liv lige fra undfangelsen til den naturlige død, hedder det.

Jaroslaw Kaczynski, der er regeringspartiets stærke mand, sagde tidligere på ugen til journalister, at han og regeringen er nødt til at følge den katolske kirkes ønske.

/ritzau/Reuters