Tusindvis af ledige mister midlertidig ydelse næste år

Langt flere ledige, end regeringen ventede, står næste år til at miste den midlertidige arbejdsmarkedsydelse, som ellers blev spændt ud som et sikkerhedsnet for dem, der falder ud af dagpengesystemet.

Det skriver Politiken lørdag på baggrund af en beregning af nye tal fra samtlige danske a-kasser.

- Uanset hvordan man vender og drejer tallene, kommer man ikke uden om, at mange tusinde vil miste arbejdsmarkedsydelsen og stå helt uden indtægt, siger AK-Samvirkes formand, Torben Poulsen, til Politiken.

Derfor er det "naturligt at forlænge arbejdsmarkedsydelsen", indtil regeringen er klar med et ændret dagpengesystem i 2016, lyder opfordringen fra formanden.

Den kommer, netop som Socialdemokraterne i denne weekend går til kongres i Aalborg i en sky af intern uro, efter at kravet om et nyt dagpengeindgreb de seneste dage har bredt sig i partiets folketingsgruppe.

Tallene viser, at 16.000 ledige i september modtog den midlertidige ydelse, der giver dem, som mister dagpengene efter to år, en indtægt på niveau med kontanthjælp i en gradvis kortere periode.

De 16.000 vil alle miste ydelsen inden udgangen af 2015, hvis de ikke kommer i arbejde, uddannelse, seniorjob eller på efterløn, skriver Politiken. Hvor mange det kan blive, giver erfaringerne fra dem, der indtil nu er faldet ud af dagpengesystemet, et fingerpeg om.

Ifølge tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering kom 20 procent i arbejde, 11 procent i uddannelse, og indregner man udfasningen af efterlønnen og forventet færre seniorjob vil samlet omkring fem procent ende her.

Derfor vil anslået 36 procent af modtagerne være i job eller uddannelse, inden de falder ud af systemet.

Står den beregning til troende, vil over 10.000 af de 16.000 ende på kontanthjælp eller stå helt uden ydelse. Det er mindst dobbelt så mange, som regeringen forudså i 2013, skriver Politiken.

AK-Samvirke mener, at tallet i 2015 vil vokse sig endnu større, da ydelsen gradvis bliver kortere. Ifølge direktør Verner Sand Kirk skal der derfor lægges "omkring 5.000" til de 16.000.

/ritzau/

 

Dagens Gossip