Tusindvis demonstrerer mod Putin

Skrevet af admin

27/10/2013

Dagens topnyheder

Adskillige tusinde russere gennemførte søndag eftermiddag en demonstration vendt mod præsident Vladimir Putin i hjertet af deres hovedstad, Moskva.

Demonstranterne råbte slagord som "Putin er en tyv" og "Frihed for politiske fanger".

De marcherede med flag og bannere med navne og portrætter af personer, som de mener forfølges politisk af præsident Putin.

Det gælder blandt andet den fængslede oliemand Mikhail Khodorkovskij, medlemmer af pigepunkbandet Pussy Riots og også den fængslede besætning fra Greenpeaceskibet Arctic Sunrise.

30 aktivister fra Greenpeaceskibet er fængslet og afventer, hvad domstolene vil gøre ved deres aktion for at borde en olieplatform i Barentshavet for at protestere mod olieudvinding i Arktis.

Blandt de 30 er den danske kvinde Anne Mie Roer Jensen. Aktivisterne kommer fra 18 forskellige lande og anklages for hooliganisme.

Politiet anslår, at der deltog omkring 4500 mennesker i demonstrationen. Deltagerne selv siger 10.000.

Oppositionsleder Aleksej Navalnij blev dømt i en kontroversiel sag om svindel, men blev tidligere i denne måned løsladt under særlige betingelser. Han var også på gaden i Moskva.

Han siger, at hovedårsagen til demonstrationen var kravet om løsladelse for de aktivister, der blev fængslet efter at have protesteret i maj i fjor imod Putins indsættelse som russisk præsident.

- Myndighederne arbejder på et amnestiprojekt. Vort mål er at skubbe på for, at politiske fanger inkluderes i dette projekt, sagde han, da han deltog i demonstrationen sammen med sin kone, Julia.

/ritzau/AFP