Tusindvis frygtes omkommet i mudderskred

Over 2100 mennesker bekræftes omkommet efter fredagens store mudderskred i en landsby i det nordøstlige Afghanistan, siger en talsmand for provinsens guvernør til flere medier lørdag.

- Flere end 2100 mennesker fra 300 familier er alle døde, siger Naweed Forotan, der er talsmand for provinsens Badakhshans guvernør, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

FN siger, at det nu har fokus på at hjælpe de mere end 400 hjemløse efter katastrofen. Der er fare for flere mudderskred i den tilbagestående region.

Provinsguvernøren i Badakhshan-provinsen, Shah Waliullah Adeeb, har tidligere sagt, at antallet af dræbte kan være så højt som 2500, efter at mudderskreddet begravede landsbyen Ab-e-Barik i den nordlige provins.

- Vores første fund, der er baseret på lokale personers rapporter, viser, at omkring 2500 mennesker kan være døde, siger guvernøren.

- Det er svært at få bekræftet oplysningerne fra stedet, siger han videre.

Katastrofen skete fredag eftermiddag, hvor mellem 350 og 400 huse samt store landområder blev ødelagt af mudderskred, som er udløst af omfattende regn i regionen.

Meldingerne om savnede er usikre, men alt tyder på, at antallet af dræbte er meget højt.

Redningsmandskabet forsøgte sent fredag af finde overlevende, der er fanget under mudderet.

Indbyggerne i landsbyen bruger spader til at grave sig gennem sten og jord. Også lokale myndigheder, FN og den USA-ledede Isaf-styrke deltager i redningsarbejdet.

To mudderskred ramte landsbyen og hundredvis af huse blev begravet, efter at en bjergskråning tidligere var kollapset, oplyser myndighederne i provinsen.

Landsbybeboerne var til fredagsbøn i to moskeer, da de blev overrasket af det første mudderskred. Det andet skred ramte mange af dem, der var kommet til moskeen for at hjælpe efter det første mudderskred.

Mens 300 familier har mistet nogle af deres kære, er omkring 400 familier blevet reddet.

FN-delegationen oplyser, at der er nødhjælp på vej til de overlevende, der har mistet deres hjem.

Badakhshan-provinsen er en afsidesliggende og bjergrig provins i det nordøstlige Afghanistan, som grænser op til Tadsjikistan, Kina og Pakistan.

Afghanistans præsident, Hamid Karzai, har sendt kondolencer til de berørte.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip