Tusk håber på EU-kompromis om Camerons krav til februar

EU-præsident Donald Tusk håber, at det på et topmøde til februar vil lykkes medlemslandene at blive enige om en stribe EU-reformer, der kan være med til at forhindre et britisk exit fra EU-samarbejdet.

Men i et brev til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og de andre EU-landes stats- og regeringschefer skriver Tusk, at der stadig er "væsentlige politiske forskelle" i holdningen til de "svære" emner, der skal findes en løsning på.

Det gælder først og fremmest premierminister David Camerons krav om, at EU-borgere, der kommer til Storbritannien fra andre medlemslande, først kan opnå britiske velfærdsydelser efter fire år.

- Det er bestemt et emne, hvor vi har brug for at høre mere fra den britiske premierminister og en åben debat imellem os selv, før vi kan gå videre, skriver Donald Tusk.

EU-præsidenten mener, at der er gjort "gode fremskridt", men at der stadig er brug for mere tid til forhandlinger om de britiske krav.

- Usikkerhed om Storbritanniens fremtid i EU er en destabiliserende faktor. Derfor må vi finde en løsning på de britiske bekymringer så hurtigt som muligt, skriver EU-præsidenten til stats- og regeringscheferne.

Donald Tusk siger samtidig, at der fra alle sider er "en stærk vilje" til at finde løsninger på de britiske krav om EU-reformer, som også vil gavne EU som helhed.

På de tre andre hovedområder - når det gælder om at sikre, at landene uden for eurozonen ikke diskrimineres, når det gælder om at forbedre EU's indre marked yderligere til gavn for konkurrenceevnen, og når det gælder om at styrke EU-landenes nationale suverænitet - virker Tusk som optimist.

Han håber, at en politisk diskussion på EU-topmødet 17. og 18. december kan bane vejen for et kompromis, der derefter kan vedtages på det EU-topmøde, der er planlagt til 18. og 19. februar næste år.

David Cameron glæder sig over, at der blandt EU-landene er "en stærk vilje" til at finde løsninger på kravet om EU-reformer.

- Denne genforhandling handler om at finde svar på de bekymringer, som det britiske folk har i forhold EU-medlemskabet. Det betyder, at vi har brug for reformer på alle de fire områder, som vi har beskrevet, siger hans talskvinde.

David Cameron vil afholde en folkeafstemning om ja eller nej til fortsat britisk EU-medlemskab inden udgangen af 2017.

/ritzau/

 

Dagens Gossip