Tvivl på græske øer om EU-flygtningeaftales betydning

Der strømmer fortsat flygtninge til de græske øer, selv om en aftale mellem EU og Tyrkiet skal sørge for, at flygtningene bliver sendt tilbage. Efter aftalen trådte i kraft søndag, har der været stor tvivl blandt både frivillige på øen og flygtningene.

Mathilde Løk Olsen på 19 år fra Roskilde er rejst fra Danmark til Lesbos som frivillig. Hun arbejder i det, hun kalder en overflodslejr, der ikke er et af de centre, hvor flygtninge bliver registreret og holdt tilbage.

- Blandt os frivillige er der rimelig meget tvivl om, hvad denne her aftale præcist kommer til at betyde. Der har ikke været særlig meget information med aftalen - især ikke for os frivillige.

- Der er også stor tvivl om, hvad der skal ske med de mennesker, som kom før aftalen. Og for de mennesker som ankom før, men har registreret sig, efter aftalen trådte i kraft, siger hun.

Siden søndag har en aftale mellem EU og Tyrkiet været i kraft. Den betyder, at alle flygtninge, der kommer fra Tyrkiet til Grækenland, skal sendes retur.

Siden søndag er der derfor ikke kommet nye flygtninge til den lejr, som Mathilde Løk Olsen arbejder i, da flygtningene bliver taget til de centre, hvor de bliver registreret.

Hun fortæller desuden, at der florerer mange rygter om centrene, fordi mange ikke helt ved, hvad der skal ske.

De nyeste tal fra FN's Flygtningehøjkommissariat viser, at 12.325 flygtninge og migranter er kommet til Lesbos mellem 1. og 21. marts.

Dan Tyler fra den norske flygtningehjælp (NCR) befinder sig på den græske ø Chios. Han fortæller, at der også hersker tvivl hos de mange flygtninge.

- De fleste af flygtningene, der er på øen og er blevet tilbageholdt, de er ikke blevet fortalt, hvorfor de er der, hvor lang tid de skal være der, og hvordan processen vil være. De er selvfølgelig meget bekymrede og har mange spørgsmål, siger han.

NCR har ligesom flere andre hjælpeorganisationer trukket sig delvist ud af deres center på Chios, da de ikke vil medvirke til at tilbageholde flygtninge. Dan Tyler fortæller også om store problemer med mangel på plads i centrene.

- Jeg var der (i centret, red.) i morges, og jeg så gamle og børn ligge på gulvet, fordi der ikke er nok plads. Vi er meget bekymrede for manglen på planerne for, hvad der skal ske de næste dage, siger han.

For hver syrisk flygtning, der sendes tilbage til Tyrkiet fra de græske øer, skal EU tage en anden syrisk flygtning fra en lejr i Tyrkiet og genhuse vedkommende i EU.

Ifølge EU's plan skal tilbagesendelserne af flygtningene starte 4. april.

/ritzau/

 

Dagens Gossip