Tyfon afskærer filippinske familier fra hinanden

Familie og venner har svært ved at komme i kontakt med hinanden, efter at tyfonen Haiyan for alvor slog til i den sydlige del af Filippinerne.

- Jeg har lige talt med en taxachauffør, der fortalte mig, at han ikke har kunnet komme i kontakt med sin familie nede sydpå siden stormen, siger Red Barnets nødhjælpskoordinater Tue Jakobsen til Ritzau.

Telefon- og internetkabler er revet over, og det er ifølge ham næsten umuligt at komme i kontakt med sine nærmeste nede sydpå.

- Heroppe handler det om, at folk er ekstremt bange for, om deres familier og venner nede sydpå er i live, siger Tue Jakobsen.

Han er ved eftermiddagstid, dansk tid, landet i hovedstaden Manila, der ligger i den nordlige del af Filippinerne.

Tirsdag skal han videre ned i landet for at samles med teamet fra Red Barnet, der allerede nu er i gang med at skaffe mad og rent vand til de tusindvis af ofre.

Dog er det usikkert, om han overhovedet kan komme frem.

- Både regeringen, de lokale myndigheder, FN og os på Red Barnet kæmper enormt med at komme frem. Lufthavne og havne nede sydpå er hårdt ramte, og vejene er ødelagte, siger han.

Red Barnet har nu etableret to nødhjælpsbaser i provinsbyerne Tacloban og Ormac på øen Leyte, som er et af de hårdest ramte områder.

Ekstremt voldsomme storme og meterhøje bølger er blandt andet det, som øjenvidner i byerne kan berette om.

Ifølge Red Barnet er over 4,3 millioner mennesker berørt at tyfonen, hvoraf halvdelen er børn.

Lige nu er der kaos i byerne, hvor der ligger lig rundt omkring i gaderne. Folk er begyndt at plyndre butikker i Tacloban for at kunne overleve, oplyser Red Barnet.

Katastrofetilstandene i Filippinerne leder tankerne hen på tsunamien i 2004 og jordskælvet i Haiti tilbage i 2010, mener Tue Jakobsen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip