Tyfon går i land over Filippinerne med voldsomme vindstød

Fly er aflyst, og kystområder er blevet evakueret på grund af kategori fire-tyfonen Koppu, der tidligt søndag morgen lokal tid er braget ind over Filippinerne.

Uvejret gik i land nær byen Casiguran på hovedøen Luzon, og ifølge vejrprognoserne medbringer tyfonen tre dages skybrud, der frygtes at udløse oversvømmelser, stormflod og mudderskred, skriver BBC.

Det filippinske vejrcenter har forberedt indbyggere langs den østlige kyst af Luzon på stormfloder på mere end to meter.

Præsident Benigno Aquino har i en tv-transmitteret besked advaret filippinere landet over om tyfonen.

Det er første gang, siden supertyfonen Haiyan ramte Filippinerne i 2013, hvor omkring 6300 mennesker mistede livet.

- Jeres regering er til for at hjælpe med at undgå dødsfald, sagde Aquino ifølge BBC og opfordrede de omkring seks millioner mennesker, der bor på tyfonens forventede rute, til at være klar til at forlade deres hjem, hvis det skulle blive nødvendigt.

Tyfonen Koppu har vindstød på op til 69 meter i sekundet og bevæger sig kun langsomt over landet. Den voldsomme vind vurderes at kunne blæse træer omkuld, skrælle tag af bygninger og ødelægge strømforsyningen.

Situation beskrives som "alvorlig" af Alexander Pama, der står i spidsen for landets katastrofemyndigheder.

Tyfonen har allerede afbrudt strømmen til 22 byer, mens mudderskred og oversvømmelser blokerer ti veje og otte broer i området, oplyser Alexander Pama ifølge AFP.

Landets beredskabsmyndighed meddeler, at 6500 mennesker er blevet evakueret fra deres hjem langs sårbare kyststrækninger.

Byen Casiguran ligger cirka 215 kilometer nordøst for den filippinske hovedstad, Manila. Her regner det kraftigt, men det ventes ikke, at vinden bliver kraftig nok i hovedstaden til at forårsage større skade.

Koppu ventes først at give slip på Filippinerne tirsdag, hvorefter den sætter kurs mod Taiwan, skriver BBC.

/ritzau/

 

Dagens Gossip