Tyfon: Nødhjælpsarbejdere finder nyt katastrofeområde

Nødhjælpssituationen er fortsat kaotisk i Filippinerne, som i sidste uge blev hærget af en historisk voldsom tyfon med vindhastigheder på over 300 kilometer i timen og store ødelæggelser til følge.

Der dukker hele tiden nye områder op med akut behov for hjælp, fortæller Red Barnets nødhjælpskoordinator, Tue Jakobsen, som befinder sig i hovedstaden Manila.

- Vi har haft et team ude i et område vest på, der er rigtig hårdt ramt, men hvor der endnu ikke har været andre. Vi har besluttet også at sende nødhjælp i den retning, siger Tue Jakobsen om en kyststrækning vest for byen Roxas.

- 80 procent af alle bygninger er faldet sammen efter stormfloder, og små fiskerihavne er ryddet. Det er for tidligt at sige noget om antallet af omkomne. Det vil nok desværre vise sig i løbet af de kommende dage. Der er voldsomme ødelæggelser.

Natten til onsdag kom meldinger om, at otte filippinerne var dræbt efter et stormløb på et rislager ved Tacloban, der er meget hårdt ramt af katastrofen.

- Det er helt afsindigt svært at nå frem til de ramte områder, og vi kan alle se, at situationen bliver mere og mere desperat dernede.

- Det er meget svært at få et overblik. Der er hele tiden nye områder, der giver lyd fra sig, siger Tue Jakobsen.

Red Barnet forsøger som andre nødhjælpsorganisationer at fragte hjælpen fra Manila med både fly, skib og lastbiler.

FN regner med, at 11,3 millioner mennesker er berørte af tyfonens hærgen.

670.000 mennesker er fordrevne i det store ørige.

Unicefs verdenslager i København sender onsdag syv internationale eksperter i logistik og distribution - blandt dem fire danske - til Filippinerne.

Tidligere onsdag sendte Unicef 19 ton nødhjælp af sted fra lageret i København. Flere store sendinger følger efter den.

/ritzau/

 

Dagens Gossip