Tyfonen ændrer kurs igen - rammer Vietnams hovedstad

Supertyfonen Hayian, der lørdag ramte Filippinerne, hvor 10.000 frygtes omkommet, er på vej mod Vietnam.

Nu har den ændret kurs igen, og den forventes at ramme Vietnams hovedstad Hanoi i den nordlige del af landet tidligt om natten mellem søndag og mandag dansk tid, oplyser DMI.

Myndighederne er i højeste alarmberedskab, selvom tyfonen har tabt pusten over det sydkinesiske hav, takket være kursændringen, der betyder, at den rammer kysten langt senere end først ventet.

Tyfonen er gået fra en kategori 5 med mere end 69 meter i sekundet eller mere end 250 kilometer i timen til en kategori 2 med en hastighed på omkring 150-175 kilometer i timen.

Den danske ambassadør i Vietnam, John Nielsen, forklarer, at de hidtidige varsler, hvor man forventede, at den ville gå i land tidligere med en kategori 4, har gjort, at vietnameserne generelt har været godt forberedte.

- Vietnam har jo i høj grad været i stand til at mobilisere mange mennesker omkring forberedelsen. For eksempel har alle, der har en mobiltelefon, modtaget en besked om, at de skal holde øje med, hvad der sker lokalt, siger han.

Men selvom de er godt forberedte, og vindhastighederne er aftaget kraftigt, er tyfonen stadig ikke ufarlig.

- Vi frygter for oversvømmelser og massiv regn som følge af tyfonen, og siden vi fik de første forlydender om tyfonens kursændring, har vi været i gang med at forberede befolkningen på at blive evakueret i det nordlige Vietnam, siger han.

Den seneste uges tid er mere end en halv million vietnamesere blevet evakueret i det sydlige og centrale dele af Vietnam, hvor man på denne årstid ofte oplever tyfoner.

Tyfonen forventes at aftage yderlige til en kategori 1 med en hastighed på omkring 115-150 kilometer i timen, inden den rammer det nordlige Vietnam, oplyser DMI.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip