Tyrkiet er klar til at bekæmpe IS i Syrien og Irak

Syrien beskylder Tyrkiet for at have aggressive hensigter, efter at parlamentet i Ankara har givet militæret mandat til operationer både på syrisk og irakisk territorium i forbindelse med kampe mod Islamisk Stat (IS).

- Den tyrkiske regerings erklærede kurs er en grov krænkelse af FN's charter, hedder det i en erklæring fra Syriens udenrigsministerium, som er blevet offentliggjort af landets statslige medier.

- Ministeriet opfatter beslutningen i Ankara som en "aggression" over for Syrien, hedder det.

- Tyrkiet vil ikke være i sikkerhed over for de katastrofale følger, som dets politik har, lyder meldingerne på Syriens tv.

Den syriske viceudenrigsminister, Faisal Mekdad, kalder "den seneste tyrkiske eskalering" en fare for "den regionale og internationale fred og sikkerhed."

Erklæringerne fra det syriske regime omkring præsident Bashar al-Assad kommer samtidig med, at den største væbnede kurdiske gruppe i Syrien udsendte en opfordring til alle kurdere i regionen om at slutte sig til kampen mod Islamisk Stat, der belejrer byen Kobani på grænsen til Tyrkiet.

I erklæringen fra den vigtigste væbnede kurdiske bevægelse YPG hedder det, at Kobani vil blive "en kirkegård for Islamisk Stat."

- Vores opfordring til alle unge mænd og kvinder fra Kurdistan er, at de skal blive en del af denne modstandsbevægelse. Gå med i det heroiske YPG og få bragt denne modstand op på det højest mulige niveau, hedder det.

Den fængslede leder af den kurdiske bevægelse PKK, Abdullah Öcalan, advarede for to dage siden om, at fredsforhandlingerne mellem Tyrkiet og hans bevægelse vil blive indstillet, hvis Islamisk Stat får lov til at gennemføre en massakre i Kobani i Syrien, uden at Tyrkiet griber ind.

Advarslen fra PKK-lederen bliver forsøgt nedtonet af den tyrkiske regering, som peger på den vanskelige situation tyrkerne står over for i Syrien og Irak.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip