Tyrkiet forbereder sig på militære indgreb i Irak og Syrien

Tyrkiets hidtidige tilbageholdenhed i offensiven mod Islamisk Stat (IS) i Irak og Syrien kan snart være forbi.

Det fastslår vicepremierminister Bulent Arinc, inden det tyrkiske parlament torsdag ventes at stemme om landets militære aktiviteter i de krigshærgede lande.

Vicepremierministeren fastslår tirsdag, at et parlamentarisk mandat vil dække "alle potentielle trusler og risici".

Afstemningen i parlamentet kommer samtidig med, at de voldelige jihadister fra Islamisk Stat fortsat vinder frem i det nordlige Syrien, hvor de kæmper mod kurdiske styrker på grænsen til Tyrkiet.

Den tyrkiske regering i Ankara har tidligere udelukket militære operationer mod dens nabolande, men tonen har ændret sig efter de første luftangreb, hvor fly fra fem arabiske lande i Golfen deltog i de amerikanske angreb på IS-mål i Syrien.

Ifølge iagttagere har tyrkerne tøvet af frygt for gengældelse fra Islamisk Stat plus en vis sympati i dele af det tyrkiske samfund for gruppens islamistiske orientering samt et tyrkisk ønske om ikke at blive taget for givet af USA.

Tyrkiet deler en 900 kilometer lang grænse med Syrien, hvilket gør det til et af de strategisk vigtigste lande i den amerikanskledede mission på de kanter.

Mandag sendte tyrkerne en række kampvogne frem til grænsen til Syrien og holder nu til nordvest for den kurdiske grænseby Kobani, der er belejret af IS.

Islamisk Stats fremfærd i grænseområdet har tvunget mindst 160.000 kurdere på flugt til Tyrkiet.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip