Tyrkiet har taget mod 2000 yazidier fra Irak

14/08/2014 16:16

admin

Nyheder

Mest læste i dag

2000 medlemmer af Iraks yazidi-samfund, der er en kurdisk trosretning, er blevet huset i telte i en flygtningelejr nær den tyrkiske by Silopi, der ligger lige nord for grænsen til Irak.

Her får de mad tre gange om dagen, og de undergår regelmæssige helbredsundersøgelser, siger en fotograf fra nyhedsbureauet AFP, der har besøgt flygtningelejren.

- Det eneste land, der har åbnet sine døre for yazidier, er Tyrkiet, sagde premierminister Recep Tayyip Erdogan torsdag til sine partimedlemmer i Ankara.

De tyrkiske myndigheder accepterer kun flygtninge fra Irak, der besidder et pas. Den politik har forårsaget, at nogle familier er blevet adskilt.

Minoritetsgrupper som yazidier og kristne er udsat for en massiv trussel fra militante medlemmer af jihadistgrupper fra Islamisk Stat (IS) i Irak.

FN's ekspert i minoritetsrettigheder, Rita Izsak, advarer mod, at de står over for grusomheder og folkedrab.

Tyrkiet har planer om yderligere hjælp til de mange flygtninge. Landet planlægger at etablere en større lejr, der kan rumme 16.000 yazidier og andre fordrevne minoriteter i den irakiske by Zakho, der ligger få kilometer fra grænsen til Tyrkiet.

Det var angreb fra IS i begyndelsen af august, der udløste en masseudvandring fra den nordlige del af Irak.

Ifølge talsmanden for FN's flygtningeagentur, Adrian Edwards, befinder der sig mellem 20.000 og 30.000 mennesker på bjerget Sinjar, der ligger sydvest for Zakho og Silopi. I kampen for at overleve bliver de forsynet med nedkastet nødhjælp fra vestlige luftfartøjer.

Det er ikke kun i det nordlige Irak, at IS hærger. Gruppens militante medlemmer har angrebet kurdere i byen Qara Tappa 122 kilometer nord for Bagdad og nærmer sig så småt hovedstaden.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters bruger IS tunneler bygget af Saddam Hussein i 90'erne til at rokere rundt i landet på sine tropper, våben og andre forsyninger.

/ritzau/AFP