Tyrkiet jagter IS-militante før møde for industri-toppen

Tyrkisk politi tilbageholder 20 formodede medlemmer af den militante bevægelse Islamisk Stat i Antalya forud for G20-mødet i den sydlige turistby i næste uge.

Det skriver nyhedsbureauet Dogan.

Tyrkiet har jagtet IS-ekstremister, siden to selvmordsbomber dræbte 102 personer ved en fredelig demonstration i hovedstaden, Ankara, 10. oktober.

Desuden blev omkring 500 sårede i, hvad der betragtes som det værste af den slags angreb i landets historie.

G20-mødet finder sted 15. og 16. november, når verdens 19 vigtigste industrilande og vækstøkonomier samt EU mødes i havnebyen Antalya.

De skal drøfte økonomi, skat, handel og klimaforandringer.

I et brev til EU's medlemslande skriver EU-præsident Donald Tusk og EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, desuden, at de vil presse på for at finde et globalt svar på flygtningepresset.

Den amerikanske præsident, Barack Obama, er blandt de G20-ledere, som vil være at finde ved mødet i Antalya, hvor krigen i Syrien vil være højt på dagsordnen.

Tyrkiets udenrigsminister, Feridun Sinirlioglu, sagde i denne uge, at der planlægges yderligere aktioner mod jihadisterne uden dog at sige hvordan eller hvor.

- Vi har planer om at handle militært mod dem i de kommende dage, sagde han onsdag under et besøg i Irak, hvor han betegnede IS som en "klar og nærværende trussel".

Tyrkiet er længe blevet kritiseret af Vesten for ikke at gøre nok for at dæmme op for den ekstremistiske gruppe. Tyrkiet begyndte først at bombe Islamisk Stat i Syrien efter et angreb mod en grænseby i juli, hvilket var længe efter den USA-ledede koalition.

Den tyrkiske ildkraft er dog koncentreret mod kurdiske oprørere i det nordlige Irak, hvilket bryder med en våbenhvile fra 2013.

I de seneste uger har politi over hele Tyrkiet anholdt adskillige formodede medlemmer af Islamisk Stat.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip