Tyrkiet og fortidens fjender mindes vildt blodbad

Tyrkiets præsident er fredag vært for en stor ceremoni i anledning af 100-året for det blodige slag ved Gallipoli under Første Verdenskrig, da hundredtusindvis af soldater mistede livet.

Under slaget forsøgte briterne sammen med franskmændene at forcere Dardanellerne for at få smidt Tyrkiet, der var allieret med Tyskland, ud af krigen.

Tyrkiet har gjort store anstrengelser for at udbrede budskabet om forsoning, men Erdogans regering er bekymret over, om markeringen skal blive overskygget af den samtidige mindehøjtidelighed af 100-året for osmannernes folkedrab på armeniere.

- Vi betalte en høj pris for sejren i Gallipoli. Men vi må ikke glemme, at vores uafhængighed i dag skyldes kampånden og udholdenheden fra dengang, siger Erdogan i en meddelelse inden ceremonien ifølge nyhedsbureauet AFP.

Blandt deltagerne ved ceremonien på Gallipolis gravpladser er Australiens premierminister, Tony Abbott, og New Zealands premierminister, John Key. Også den britiske prins Charles og sønnen Harry er med på halvøen.

Slaget ved Gallipoli, der er en smal bjergrig halvø ved Dardanellerne i den europæiske del af Tyrkiet, kostede hundredtusinder af soldater livet.

Ifølge nogle historiske opgørelser blev op mod en halv million dræbt.

Australien og New Zealand mindes slaget 25. april, dagen da de første newzealandske og australske tropper blev landsat på halvøens klippefyldte kyster.

Tyrkiet, der var godt forberedt på grund af bombardementer fra britiske krigsskibe inden landsættelsen, viste sig at være langt mere udholdende.

Både New Zealand, Australien, Frankrig og Storbritannien kom til at betale dyrt.

De tyrkiske soldater blev ledet af Mustafa Kemal Atatürk, der var grundlæggeren af det moderne Tyrkiet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip