Tyrkiet overvejer at skærpe grænsen til Irak og Syrien

Tyrkiets militær overvejer at skabe en såkaldt bufferzone langs landets grænse til Irak og Syrien, der skal forsøge at sætte en stopper for strømmen af udlændinge, der rejser ind i de to lande for at tilslutte sig Islamisk Stat (IS).

Det skriver flere tyrkiske medier.

- TSK (Tyrkiets væbnede styrker) arbejder med planerne og vil præsentere dem for os, hvorefter vi vil beslutte os, om det er nødvendigt, siger Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, til avisen Hürriyet og andre tyrkiske medier.

En embedsmand fra den tyrkiske regering bekræfter, at Tyrkiet er i færd med at udforme planerne for en bufferzone langs den urolige grænse.

- Generalstaben udfører inspektioner om, hvorvidt det vil være fornuftigt med en bufferzone, men der er ikke noget konkret endnu, siger en embedsmand til nyhedsbureauet AFP under betingelse af anonymitet.

Tyrkiet har hidtil været tilbageholden med at tilslutte sig en koalition af lande, der skal tage kampen op mod IS. Landet har sagt, at man kun er villig til at indtage en humanitær rolle. IS tilbageholder 49 tyrkiske diplomater, der blev bortført i Irak for tre måneder siden.

På et møde mandag i den franske hovedstad Paris gav 26 lande og tre internationale organisationer hinanden imidlertid håndslag på, at de vil hjælpe den irakiske regering med at nedkæmpe og udrydde Islamisk Stat (IS) i Irak. Blandt landene er Tyrkiet og i øvrigt også Danmark.

Tyrkiet hævder angiveligt, at bufferzonen kun skal oprettes af humanitære årsager. Landet har i øjeblikket mere end halvanden million syriske flygtninge, og i Tyrkiet er der en stigende bekymring over, at flygtningestrømmen stiger.

- Vi overvejer planerne om en bufferzone af udelukkende humanitære årsager for at hjælpe mennesker på den anden side af grænsen, siger en embedsmand til nyhedsbureauet AFP.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip