Tyrkiets Erdogan slår til mod politiet i magtopgør

De tyrkiske myndigheder har tirsdag anholdt 67 højtstående eller ledende politifolk i forbindelse med en efterforskning af korruption og magtmisbrug.

Den omfattende politiaktion sker forud for det kommende præsidentvalg, som ventes at blive vundet af premierminister Recep Tayyip Erdogan.

Langt de fleste anholdelser er sket i Istanbul, hvor mindst 40 nuværende og tidligere topfolk i politiet blev anholdt - deriblandt to tidligere ledere af anti-terrorafdelingen hos Istanbuls politi, Ömer Köse og Yurt Atayün, oplyser tyrkisk tv.

Avisen Hürriyet skriver, at der blev gennemført politiaktioner og ransagninger samtidig i 22 byer.

De øvrige blev anholdt i andre byer i en massiv indsats, der siges at være vendt mod Erdogans tidligere allierede Fethullah Gülen efter en korruptionsskandale i Erdogans egen indercirkel.

Gülen er en tyrkisk muslimsk prædikant, der er gået i eksil i USA. Han har tidligere hjulpet Erdogan med at tæmme den engang så stærke hær og har stor indflydelse mange steder i Tyrkiet gennem et netværk af religiøse skoler.

Politiet foretog anholdelserne tidligt på morgenen og slog til på næsten 200 forskellige adresser. Tv viser optagelser af ledende politifolk, som bliver ført bort i håndjern.

De anholdte står over for beskyldninger om spionage, illegale aflytninger, forfalskninger af officielle dokumenter og udlægning af falske beviser, hedder det i rapporterne fra tyrkiske medier.

Erdogan beskylder Gülen for at have stor indflydelse på landets politi og retssystem, og premierministeren siger, at hans tidligere allierede har forsøgt at bruge en korruptionsskandale til at vælte Erdogan.

Erdogans parti - Retfærdigheds- og udviklingspartiet, AKP, vandt imidlertid en sikker sejr ved det nylige lokalvalg, og premierministeren stiller nu op som præsidentkandidat ved valget den 10. august.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip