Tyrkiets nye regering præsenteres fredag

Tyrkiets kommende præsident, Recep Tayyip Erdogan, siger onsdag, at han vil bede landets kommende premierminister, Ahmet Davutoglu, om at danne ny regering torsdag, således at det nye ministerkabinet kan præsenteres fredag.

- Med guds vilje vil vi give Davutoglu mandatet til at kunne danne regering i morgen, siger Erdogan til en flok af sine tilhængere forud for det regerende islamiske parti AK's ekstraordinære kongres, der finder sted senere onsdag i Tyrkiets hovedstad, Ankara.

Her ventes det, at Ahmet Davutoglu formelt overtager posten som leder af regeringspartiet, som dermed gør den nuværende udenrigsminister i stand til at overtage posten som Tyrkiets premierminister.

Erdogan, som har været premierminister siden 2003, sejrede for nylig ved præsidentvalget og tages i ed torsdag.

Ifølge den tyrkiske forfatning må en præsident ikke have tilknytning til et parti, og oppositionen krævede tidligere på måneden, at Erdogan skulle trække sig som partileder.

Onsdagens ekstraordinære kongres er stort set kun en ceremoniel affære, da Davutoglu er den eneste kandidat til posten som ny partileder.

Onsdag formiddag ankom Erdogan og hans kone Emine til kongressen, og parret fik en modtagelse, der beskrives som værende en rockstjerne værdig.

Når den snart forhenværende premierminister overtager Tyrkiets præsidentpost, ventes det, at han vil forny embedet fra kun at være ceremonielt til at få langt mere magt.

- Det er ikke en ændring af vores mission. Det er blot en ændring af navne, sagde Erdogan, inden han gik ind til kongressen.

Tyrkiske medier spekulerer i, at chefen for Tyrkiets efterretningstjeneste, Hakan Fidan, bliver ny udenrigsminister efter Ahmet Davutoglu.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip