Tyrkiets parlament vil ophæve immunitet for politikere

admin

426 uger siden

|

20/05/2016

Dagens topnyheder

Tyrkiets parlamentarikere vedtog fredag den første del af en ny lovpakke, som kan føre til en ophævelse af den parlamentariske immunitet for snesevis af blandt andet prokurdiske medlemmer af parlamentet.

Det udløser bekymring mange steder i det internationale samfund. Blandt andet i Danmark hvor Enhedslisten, Alternativet og SF har indkaldt udenrigsminister Kristian Jensen (V) til en hasteforespørgsel om retsforfølgelse af folkevalgte i Tyrkiet.

- Det tyrkiske parlament har med dagens beslutning desværre bøjet sig for presset fra præsident Erdogan, der længe gerne har ville fængsle de pro-kurdiske kræfter, siger Enhedslistens udenrigsordfører, Nikolaj Villumsen.

- Det er afgørende, at den danske udenrigsminister tager klart afstand fra retsforfølgelsen af de folkevalgte parlamentarikere og lægger pres på den tyrkiske præsident for at genoptage fredsforhandlingerne med PKK, siger han.

Ved afstemningen, der fandt sted bag lukkede døre stemte 373 af de 500 medlemmer for. Anden halvdel af lovpakken var derefter genstand for ophedet diskussion.

Den stærkt omstridte lovpakke førte for nylig til, at der blev udvekslet knytnæveslag mellem en række parlamentsmedlemmer ved et kaotisk udvalgsmøde.

Kurdiske politikere hævder, at lovforslagene er udarbejdet med henblik på at undertrykke den prokurdiske opposition.

Præsident Recep Tayyip Erdogan kalder fredagens beslutning for "historisk".

Lovpakken vil ophæve den parlamentariske immunitet for personer, som er anklaget eller sigtet for kriminalitet eller lovbrud.

Præsident Recep Tayyip Erdogan, som stiftede AK-partiet, har opfordret til retsforfølgelse af medlemmer af det prokurdiske parti HDP. Han mener, at deres parti er en forlængelse af den forbudte militante gruppe Kurdistans Arbejderparti.

Hvis lovpakken bliver godkendt i dens helhed, så vil 138 delegerede fra en række forskellige partier risikere at blive retsforfulgt.

I Berlin siger forbundskansler Angela Merkels talsmand, at den tyske leder vil udtrykke bekymring over et demokratisk underskud i Tyrkiet, når hun mødes med Erdogan i næste uge.

HDP, som er den tredjestørste gruppe i parlamentet, siger, at 50 af HDP's 59 delegerede, risikerer retsforfølgelse.

/ritzau/AFP