Tyrkiets regeringsparti er klar med forfatningsudspil

Tyrkiets regeringsparti - Retfærdighed og Udviklingspartiet, AKP - vil sidst i april fremlægge et udkast til en ny forfatning i parlamentet, siger premierminister Ahmet Davutoglu.

Premierministeren, som onsdag talte om forfatningen partihovedkvarteret, venter, at parlamentet vil tage stilling til udkastet i maj eller juni.

Diskussionen om en ny forfatning er et dominerende tema i tyrkisk politik.

Kritikere af præsident Recep Tayyip Erdogan hævder, at mange af præsidentens handlinger er motiveret af en proces med at ændre Tyrkiets forfatning, sådan at præsidentembedet får flere beføjelser.

I øjeblikket har Tyrkiets præsident overvejende ceremonielle pligter.

AK-partiet fik flertal i parlamentet ved valget i efteråret 2015. Davutoglu sagde ved sin tiltræden i november, at hans nye regering ville indlede en omfattende reformproces i de kommende seks måneder - både økonomisk, socialt og retspolitisk.

Premierministeren understregede samtidig, at regeringen ville arbejde på at mindske spændingerne i landet. Men han fastholdt det omstridte ønske om en forfatningsændring.

Erdogans og Davutoglus parti, AKP, har absolut flertal i parlamentet i hovedstaden, Ankara. Resultatet ved valget i efteråret var en stor sejr for ikke mindst Erdogan, der i en årrække var premierminister og leder af AKP, indtil han i fjor blev præsident.

Det var den almindelige opfattelse, at valget i efteråret blev udskrevet, fordi AK-partiet ville sikre sig flertal til forfatningsændringen.

Tyrkiets prokurdiske opposition siger, at Erdogan forsøger at skabe et "forfatningsmæssigt diktatur."

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip