Tyrkisk domstol frikender 236 officerer for kupplan

En tyrkisk domstol har tirsdag frikendt 236 officerer, anklaget for at planlægge et kup i 2003 mod den siddende regering og daværende premierminister Recep Tayyip Erdogan.

Sagen mod de mange officerer - den såkaldte "Operation Forhammer" - blev prøvet på ny, efter at en domstol i Istanbul sidste år omstødte deres domme.

Blandt de frifundne er tre eksgeneraler, som man har regnet for ledere i kupplanerne, og de blev i 2013 idømt livsvarigt fængsel - reelt var straffen dog 20 år.

Alle blev frifundet ved tirsdagens afgørelse, oplyser tv-kanalen NTV.

Komplottet skulle være udtænkt i forbindelse med valget i november 2002, da Erdogans islamistiske AK-parti vandt størstedelen af sæderne i parlamentet. Det førte til spekulationer om, at det sekulære militær atter ville gribe ind i tyrkisk politik.

Det tyrkiske militær gennemførte tre kup i perioden 1960-1980 og fjernede landets første islamistisk-ledede regering fra magten.

Tilsyneladende ville bagmændene bombe to moskéer i Istanbul og skabe voldsomme spændinger mellem Tyrkiet og Grækenland ved at tvinge grækerne til at skyde et tyrkisk fly ned over Det Ægæiske Hav.

EU-Kommissionen har tidligere udtrykt bekymring over retssagen.

Erdogan har gradvist svækket hærens indflydelse, siden han kom til magten i 2002 - blandt andet med retssager som "Operation Forhammer".

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip