Tyrkisk domstol frikender Gezi Park-aktivister

En gruppe tyrkiske aktivister blev onsdag frifundet for alle anklager i forbindelse med de store demonstrationer på Taksim-pladsen og ved Gezi Park i Istanbul.

De 26 er medlemmer af den tyrkiske gruppe Taksim Solidaritet og var anklaget for at tilhøre en kriminel organisation.

De skrappeste anklager var rettet mod fem personer, som er centrale i organisationen, men som blev pure frifundet.

En repræsentant for Amnesty International, som har fulgt retssagen mod de 26 aktivister, betegner sagen som grundløs.

- Jeg byder afgørelsen velkommen, men sagen skulle aldrig have været for retten til at begynde med, siger Andrew Gardner fra menneskerettighedsgruppen.

Taksim Solidaritet er en paraplyorganisation for ngo'er, fagforeninger og politiske grupper, som stod i spidsen for demonstrationerne ved Taksim-pladsen og Gezi Park i Istanbul i 2013.

Demonstrationerne begyndte som et forsøg på at bevare den lille Gezi Park, der ligger lige ved siden af den centrale Taksim-plads, og som regeringen havde planer om at fjerne til fordel for et nyt indkøbscenter.

Men efter kort tid udviklede demonstrationerne sig til landsdækkende protester mod den tyrkiske regering. Flere blev dræbt og tusinder såret.

Protesterne var den hidtil største udfordring mod det tyrkiske regeringsparti, AKP, som fik kritik for politiets hårdhændede håndtering af demonstranter.

Den hårde linje og de efterfølgende retssager mod aktivisterne fra Taksim og Gezi Park ses som udtryk for en tiltagende autoritær linje i de seneste år under præsident Recep Tayyip Erdogan.

/ritzau/dpa

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip