Tyrkisk film triumferer i Cannes

Den tyrkiske film "Winter Sleep", der er instrueret af Nuri Bilge Ceylan, vinder Guldpalmen ved filmfestivalen i franske Cannes.

Filmen foregår på den anatolske højslette, og den er over tre timer lang.

Prisen blev overrakt af den amerikanske kultinstruktør Quentin Tarantino og skuespillerinden Uma Thurman.

Den danske succesinstruktør Nicolas Winding Refn var i år med den jury, der bestemte hvilken film, der skulle have Guldpalmen.

Tidligere på aftenen sikrede den amerikanske skuespillerinde Julianne Moore sig prisen som "Bedste Skuespillerinde" for sin rolle i David Cronenbergs "Maps To The Stars". "Bedste Skuespiller" gik til engelske Timothy Spall, der spillede hovedrollen i filmen "Mr. Turner".

Amerikanske Bennett Miller fik prisen "Bedste Instruktør" for sin film "Foxcatcher".

Den prestigefyldte pris "Grand Prix" gik til den italienske film "The Wonders", der er instrueret af Alice Rohrwacher.

I kategorien Un Certain Regard, hvor prisen går til en film med et "personligt og nationalt udtryk", har to film med danske aner chance for at triumfere.

Den ene er den argentinsk-dansk-amerikanske "Jauja", der har Viggo Mortensen, der for første gang taler dansk i en film, og Ghita Nørby på rollelisten. Den anden er svenske Ruben Östlunds "Turist" - eller på fransk "Force Majeure", der er dansk co-produceret.

Priserne i Cannes bliver traditionelt set altid uddelt søndag, men grundet europaparlamentsvalget er prisuddelingen fremskudt en dag.

/ritzau/

 

Dagens Gossip