Tyrkisk juridisk råd advarer Erdogan

En af Tyrkiets mest fremtrædende instanser i forhold til lovgivningen og forfatningen advarede fredag premierminister Tayyip Erdogans regerende parti AK om, at det kan være forfatningsstridigt at stramme grebet om hele lovgivningsapparatet.

Erdogan er oprørt over myndighedernes efterforskning af korruption, som truer med at underminere hans regering. Tre ministre i Erdogans regering har været tvunget til at forlade deres poster, efter at undersøgelserne blev indledt, og premierministeren måtte foretage en ministerrokade i december.

Nu advarer Det Øverste Råd af Dommere og Anklagere (HSYK) om, at indgreb foretaget af regeringen for at få svækket dets indflydelse kan være forfatningsstridigt.

Dermed fortsætter en dyb splittelse og magtkamp i Ankara, hvor Erdogan har afskediget 16 politichefer. Hundredvis af betjente er også blevet fyret eller flyttet til andre afdelinger i landet, siden korruptionsundersøgelsen begyndte 17. december.

Det tyrkiske politis anholdelser har omfattet sønner af tre ministre og ledende forretningsfolk, som er blevet sat i forbindelse med korruptionssager.

Erdogans støtter beskylder den amerikansk-støttede islamiske prædikant Fethullah Gülen - som fortsat har tætte bånd til politiet og retsvæsnet - for at have medvirket til at sætte gang i den korruptionsundersøgelse, der svækker Erdogan.

Erdogans regerende islamistiske parti, Retfærdigheds- og Udviklingspartiet (AKP), bygger til dels på Gülens arbejde med at tæmme den stærke militærmagt i landet.

Der har været flere kup i Tyrkiet i nyere tid, senest i 1997.

/ritzau/AFP

 

 

 

 

 

Dagens Gossip