Tyrkisk mine brændte i dagene op til eksplosion

Optagelser fra kameraovervågning viser, at to separate brande hærgede i den tyrkiske Soma-mine i dagene op til den eksplosion, der i maj kostede 301 minearbejdere livet i den vesttyrkiske by Soma.

Efterforskere har gennemgået optagelser fra 16 forskellige kameraer fra minen i tiden op til den voldsomme brand, der brød ud 13. maj.

Optagelserne viser, at en brand udbrød i minen 11. maj, hvor den raserede i 16 timer, før det lykkedes at slukke den. Den anden brand udbrød dagen efter, 12. maj - kun et døgn før den tredje, store brand, som dræbte 301 personer.

Ingen af de to forudgående brande blev registreret af selskabet Soma Komur, der stod for driften af Soma-minen.

Firmaet har tidligere afvist at have noget ansvar for ulykken, men er blevet beskyldt for at have negligeret en række grundlæggende sikkerhedsforskrifter for at maksimere overskuddet.

Otte ansatte i Soma Komur er anholdt og sigtet for uagtsomt manddrab.

De fleste af de 301 ofre døde af kulilteforgiftning. En foreløbig rapport om ulykken peger på, at flere sikkerhedsforanstaltninger blev overtrådt - der var blandt andet for få kuliltedetektorer i minen, og så var loftet flere steder lavet af træ i stedet for metal.

Det er ikke kun mineselskabet bag Soma-minen, der har stået for skud i den ulykkelige sag. Tyrkiets premierminister, Recep Tayyip Erdogan, udtalte kort efter ulykken, at ulykker er "en del af minebranchen", og den udtalelse vakte harme blandt tyrkerne.

Ulykken fik dog regeringen til at bebude nye skærpede sikkerhedsregler for landets miner. Blandt andet vil man reducere arbejdstiden fra 48 timer om ugen til 30 for minearbejdere, der også skal have mere i løn og tidligere pension.

Desuden skal minerne have redningskamre i skakterne og sikre bedre gasmasker til arbejderne.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip