Tyrkisk premierminister: Selvmordsbombere var bag angreb

Der er stærke beviser for, at to selvmordsbombere stod bag angrebet mod en demonstration i den tyrkiske hovedstad, Ankara, lørdag.

- Der er meget kraftige tegn på, at angrebet blev udført af to selvmordsbombere, siger Tyrkiets premierminister, Ahmet Davutoglu, efter 95 mennesker er dræbt i det hidtil værste angreb på tyrkisk jord i nyere tid.

Davutoglu har erklæret tre dages landesorg for at mindes de mange ofre.

- Dette angreb har ikke kun ramt en enkelt gruppe, borgere der var med i demonstrationen eller en politisk gruppe, men var rettet mod hele vort folk, siger Davutoglu.

Han peger på, at angrebet finder sted få uger inden, at Tyrkiet efter planen holder parlamentsvalg den 1. november.

- Sådan et angreb har taget direkte sigte mod demokratiet, de demokratiske rettigheder og friheder, siger premierministeren.

Foruden de 95 døde er 246 såret ved lørdagens angreb i Ankara, heraf 48 alvorligt, oplyser premierministerens kontor sent lørdag.

Bombeangrebet ramte en demonstration arrangeret af venstreorienterede grupper, herunder det prokurdiske parti HDP, skriver AFP.

Foreløbig har ingen taget skylden for angrebet. Davutoglu siger, at Islamisk Stat, militante fra den forbudte kurdiske bevægelse PKK og det venstreorienterede parti DHKP-C er potentielle mistænkte, skriver Reuters.

USA har fordømt det blodige angreb.

- Det faktum, at angrebet fandt sted forud for en planlagt fredsdemonstration, understreger bagmændenes moralske fordærv og tjener som endnu en påmindelse om behovet for at konfrontere de fælles sikkerhedsmæssige udfordringer i regionen, siger Ned Price, der er talsmand for USA's nationale sikkerhedsråd.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip