Tyrkisk premierminister takker af efter Erdogan-modspil

admin

425 uger siden

|

22/05/2016

Dagens topnyheder

Tyrkiets præsident har søndag aften sat gang i en proces, så landet snart får en ny regering.

Og det bliver formentlig en regering, der i højere grad vil følge præsident Recep Tayyip Erdogans politiske vilje, hvis man skal tro udtalelser fra både den afgående og den kommende regeringschef.

- Vor præsident har givet AKP-formand Binali Yildirim mandat til at danne regering nummer 65, hedder det i en officiel udtalelse fra Retfærdigheds- og Udviklingspartiet (AKP).

Et par timer tidligere indgav Ahmet Davutoglu sin afskedsbegæring til Erdogan, der helt som ventet accepterede den afgående premierministers ønske.

Yildirim blev søndag på en ekstraordinær partikongres valgt til posten som partileder og dermed premierminister.

Davutoglu tabte en magtkamp med Erdogan og besluttede for knap tre uger siden, at han hverken vil lede partiet eller være regeringschef.

Han vil "ikke stå i vejen for partiet," sagde han ved den lejlighed.

Håndklædet blev kastet i ringen efter strid om blandt andet kampen mod militante kurdere og aftalen med EU om flygtninge og migranter.

Også processen med ændringer i det parlamentariske og præsidentielle system, hvor Erdogan ønsker større magt, var Davutoglu skeptisk over.

Analytikere venter, at Yildirim vil være mere medgørlig over for Erdogans ønsker og planer, end Davutoglu har været.

Yildirim har allerede direkte erklæret, at han vil gå samme vej, som Erdogan ønsker at gå.

I sin tale på søndagens kongres sagde Yildirim, at hans vigtigste opgave bliver at få ændret forfatningen og give præsidentembedet flere beføjelser.

Den 60-årige Yildirim kender regeringsarbejdet indefra. Han har været transportminister i næsten 15 år.

Fra denne post har han gennemført planerne fra Erdogan, som tidligere har været premierminister, om store vej- og jernbaneprojekter.

/ritzau/Reuters