Tyrkiske nødhjælpsskibe vil sejle til Gaza

En flåde fra en tyrkisk nødhjælpsgruppe vil udfordre den israelske blokade af Gaza-striben for at sejle nødhjælp til området. Det oplyser nødhjælpsgruppen mandag.

Det sker, fire år efter israelske at specialstyrker stormede en tyrkisk nødhjælpsflåde med kurs mod Gaza og dræbte 10. Episoden sendte sammen med et israelsk angreb i slutningen af 2008 forholdet mellem de to tidligere allierede Israel og Tyrkiet på frysepunktet.

Tyrkiet tilbød søndag, at sårede palæstinensere kan blive behandlet i Tyrkiet. Det oplyste Recep Tayyip Erdogan i sin første tale efter sin sejr i præsidentvalget.

The Humanitarian Relief Foundation (IHH) offentliggør i en e-mail, at en koalition af 12 lande mødtes i Istanbul i weekenden og er blevet enige om at sende en nødhjælpsflåde til Gaza.

- Frihedsflåden bekræfter, at mens de fleste regeringer er medskyldige, så falder ansvaret for at bryde Israels blokade af Gaza på civilsamfundet, skriver nødhjælpsorganisationen i en pressemeddelelse. Nødhjælpsgruppen holder et pressemøde på tirsdag.

Årsagen til, at nødhjælpsgruppen sender skibene, er ifølge dem selv "de seneste israelske aggressioner mod Gaza".

Der er på nuværende tidspunkt en 72 timers våbenhvile i gang i Gaza, mens Israel og den palæstinensiske side forhandler videre om en varig løsning i Kairo.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip