Tysk-amerikansk gidsel løsladt i Somalia

Den tysk-amerikanske journalist Michael Scott Moore er atter fri. Efter at have været gidsel i 976 dage hos somaliske pirater blev han tirsdag sat fri.

Det tyske nyhedsbureau dpa skriver, at Udenrigsministeriet i Berlin bekræfter, at tysk-amerikaneren er frigivet. Ministeriet har ikke givet oplysninger om eventuelle løsepenge.

Ifølge det tyske magasin Der Spiegel blev den 45-årige Moore fløjet til Somalias hovedstad, Mogadishu, med et lille fly, og her blev han så givet fri tirsdag.

Michael Scott Moore blev i januar 2012 bortført i den somaliske by Galkayo. Han tog til Somalia for at researche til en bog om de somaliske pirater, der har tjent formuer på at kapre handelsskibe.

Da han var på vej i bil til en lufthavn i Galmudug for at flyve til Kenya, blev hans bil passet op af 15 bevæbnede mænd i en landcruiser, der tog ham til fange. Michael Scott Moores sikkerhedsvagter stod i ledtog med pirater og var passive under tilfangetagelsen af journalisten.

Det var efter samme opskrift, at pirater kidnappede de to nødhjælpsarbejdere amerikaneren Jessica Buchanan og hendes danske kollega Poul Hagen Thisted i oktober 2011.

Piratbagmanden Mohammed Gafanje stod angiveligt bag kidnapningerne af nødhjælpsarbejderne og Michael Scott Moore. Gafanje blev arresteret af somaliske sikkerhedsstyrker i august i år.

Om arrestationen af Gafanje hænger sammen med frigivelsen af Michael Scott Moore, tør direktør i sikkerhedsfirmaet Risk Intelligence Hans Tino Hansen ikke sige noget om.

- Det kan have spillet ind, men vi ved ikke hvad der er foregået, om der reelt er indgået en tuskhandel med Gafanje om, at han slipper billigere i straf, hvis han slap Michael Scott Moore fri.

- Måske får vi få et praj om det senere, når vi ser, hvordan de somaliske myndigheder behandler Gafanjes sag, bliver han dømt, får han en kort proformadom for pirateri eller går han fri, siger Hans Tino Hansen til Ritzau.

Jessica Buchanan og Poul Hagen Thisted blev befriet af USA med militær magt i januar 2012 efter tre måneders tilfangetagelse. Det skete ikke for Michael Scott More.

- Der har simpelthen ikke været det gyldne øjeblik, hvor det har kunnet lade sig gøre at befri ham ved en militæraktion, siger Hans Tino Hansen.

Med 976 dage sætter Michael Scott Moore rekord som den vesterlænding, der har været gidsel længst hos somaliske pirater. De danske søfolk Eddy Lopez og Søren Lyngbjørn var gidsler i 838 dage.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip