Tysk bank får milliardbøde for kursmanipulation

Deutsche Bank skal betale 2,5 milliarder dollar - eller 17,4 milliarder danske kroner - i bøde til amerikanske og britiske myndigheder for rentemanipulation.

Det meddeler en tilsynsmyndighed med finansmarkedet i New York.

Som led i en aftale med tilsynsmyndigheden skal Tysklands største bank også afskedige ansatte, som har været involveret i manipulationen med benchmark-renter, der kendes som Libor og Euribor.

Det gælder 29 personer i banken, blandt dem chefer og tradere.

- Markeder manipulerer ikke sig selv uden videre. Det kræver bevidste fejl fra enkeltpersoner, siger Benjamin Lawsky fra New Yorks finanstilsyn.

Langt den største del af bøden, 2,175 milliarder dollar, skal betales til den amerikanske stat.

Straffen er den hårdeste, der er udmålt i den syv år lange efterforskning af storbanker, som har været mistænkt for at fifle med den famøse interbankrente.

Den åbenlyse grund til, at nogen banker har kastet sig ud i denne virksomhed, er den enkle, at de har kunnet skovle milliarder af dollar i kassen, som de aldrig har været berettiget til.

For USA, Storbritannien og EU er der tale om et fatalt tillidsbrud.

De amerikanske myndigheder bruger ikke ordet svindel, men det er i realiteten, hvad det handler om.

Libor og Euribor bruges til at fastsætte renten på billioner af lån i dollar rundt om i verden. Alt fra boliglån og banklån til studerende til kreditkort og komplicerede finansielle instrumenter som derivater.

Hvis renten bevidst sættes en lille smule unøjagtigt af store banker, kan det give milliarder i gevinst til de samme banker. Det er netop det, som tilsynsmyndighederne i USA pg Storbritannien har brugt flere år på undersøge.

UBS var indtil torsdag den bank, der havde modtaget den største bøde i Libor-sagen. Banken har betalt 1,5 milliarder dollar til myndighederne i USA, Storbritannien samt hjemlandet Schweiz.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip