Tysk efterretningschef er bekymret over unge salafister

Den tyske indlandsefterretningstjeneste, Verfassungsschutz, er bekymret over, at flere og flere tyskere, primært unge, melder sig under de islamistiske salafisters faner i forbundsrepublikken.

Salafisterne tæller nu flere end 6300 personer, siger efterretningschef Hans-Georg Maassen til radiostationen rbb-Inforadio og advarer om, at antallet inden nytår kan være steget til 7000.

Så sent som for to år siden vurderede myndighederne endnu, at salafismen, der udelukker enhver modernisering af islam, havde mellem 2500 og 2800 tilhængere i Tyskland.

- Der er tale om en meget hurtig stigning, og det er bekymrende, siger Hans-Georg Maassen, som hæfter sig ved, at det især er unge andengenerationsindvandrere i alderen 18 til 30 år, der føler sig tiltrukket af salafisterne og deres strengt fundamentalistiske retning i islam.

- Salafisme er attraktiv for folk, der føler sig usikre. Salafister fortæller, hvad der er sort, og hvad der er hvidt. Og salafister fortæller, at når man lever og tænker salafistisk, så er man del af en avantgarde og kan gå fra underdog til topdog, siger efterretningschefen.

Det drejer efter hans vurdering først og fremmest om unge mænd med en muslimsk og indvandrerbaggrund, som har oplevet fiaskoer i opvæksten og puberteten, og som får kontakt til salafister via flyveblade og hvervearrangementer.

Hans-Georg Maassen råber også vagt i gevær, fordi blandt disse unge nærmest er blevet en del af ungdomskulturen at rejse til Irak eller Syrien for at drage i hellig krig.

- Det anses for cool at tage derhen, det er cool at få et tweet fra Aleppo, det er cool at have venner på Facebook, som er aktive dernede, siger han.

Mindst 450 unge islamister er foreløbig rejst til Syrien og Irak fra Tysland.

- Det er folk, vi har navne på. Vores problem er, at der hele tiden dukker personer op i Syrien og Irak, som vi slet ikke kendte på forhånd, siger efterretningschefen.

Verfassungschutz vurderer, at syv til 10 islamister fra Tyskland har gennemført selvmordsangreb i Syrien og Irak. Og omkring 150 islamister skal efterhånden være vendt hjem til EU's største land efter at have været i konfliktområderne.

- Mange af disse personer ved vi ikke, hvad har lavet dernede. Men vi går ud fra, at mindst 25 personer har været involveret i kampe, siger efterretningschefen, der tilføjer, at man holder nøje øje med disse personer.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip