Tysk forlag skal betale million for danske søkort

Et tysk forlag har i stor stil kopieret danske søkort og skal nu betale en million kroner til Geodatastyrelsen, fastslår Højesteret i en dom torsdag.

Forlaget har solgt kortene til tyske lystsejlere i flere år uden at ville betale en krone til Geodatastyrelsen for kortene, som er ophavsretligt beskyttet.

Styrelsen, som tidligere hed Kort- og Matrikelstyrelsen, får millionen som vederlag, mens et krav om erstatning for en mistet fortjeneste dog ikke bliver imødekommet.

I alt havde styrelsen rejst krav om betaling af godt tre millioner kroner.

Desuden dømmes forlaget - Nautische Veröffentlichung Verlagsgesellschaft - til at udlevere en række søkort til destruktion.

Oveni kommer betaling af sagsomkostninger på mere end 300.000 kroner, ligesom forlaget skal offentliggøre dommen i bladene "Tursejlerne" og "Bådnyt" og andre steder.

Forlaget har hævdet, at den danske myndighed i årevis har siddet med hænderne i skødet og derfor ikke har krav på noget.

Netop dette synspunkt nikkede dommerne i Østre Landsret til i 2012, og derfor gik styrelsen i første omgang glip af en økonomisk kompensation for krænkelsen af ophavsretten.

Men Højesterets dommere har altså en anden vurdering af myndighedens håndtering af forholdet til forlaget.

Den danske myndigheds ophavsret til søkortene er fastslået for næsten 200 år siden. Det skete ved en kongelig bekendtgørelse, som blev offentliggjort som plakat i 1816.

/ritzau/

 

Dagens Gossip