Tysk højreparti sejrer og Merkels CDU får bank i vest

Mange tyskere er tilsyneladende uenige i forbundskansler Angela Merkels flygtningepolitik, og den konservative kanslers parti, CDU, får store klø i tre delstatsvalg søndag.

Samtidig står det tyske højreparti Alternative für Deutschland - helt som ventet - til et godt valg i tre tyske delstater, hvor der har været afholdt valg søndag.

Ifølge første måling fra tv-kanalen ZDF kommer det få år gamle parti ind i Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz og Sachsen-Anhalt, skriver nyhedsbureauet dpa.

CDU taber slaget om magten i to af de tre delstater, hvor der samlet bor omkring 17 millioner tyskere.

CDU opnår ikke flertal i Baden-Württemberg og Rheinland-Pfalz i det sydvestlige Tyskland, mens Merkels parti bevarer førerrollen i Sachsen-Anhalt i øst.

Men også der sker det ikke uden alarmklokker for forbundskansleren. AfD snupper 21,5 procent af stemmerne i Sachsen-Anhalt.

På bekostning af mange andre emner har flygtningedebatten været i højsædet under valgkampen i Sachsen-Anhalt, Baden-Württemberg og Rheinland-Pfalz.

- Vi har fundamentale problemer i Tyskland, og de har ført til dette valgresultat, siger AfD-lederen Frauke Petry ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Tyskland har det seneste år taget imod op mod en million flygtninge, og det er tilsyneladende meget afgørende for, at de tyske vælgere søger mod det nye højreparti.

Tyskland har - modsat andre lande i EU - i årtier ikke haft partier på den ydre højrefløj.

Alternative für Deutschland har blandt andet vakt opsigt med meldinger om, at tyske myndigheder skal skyde flygtninge og migranter, hvis de krydser grænsen til Tyskland illegalt.

Merkel kom sidste år alvorligt i modvind, da hun insisterede på, at "vi klarer den", mens nye rekorder i tilstrømningen af flygtninge og migranter hastigt byggedes op.

Siden har kansleren strammet linjen, og den såkaldte Balkanrute mod EU er nu reelt lukket.

/ritzau/

 

Dagens Gossip