Tysk jihadist risikerer 10 års fængsel

En domstol i Frankfurt i Tyskland har indledt retssagen mod den 20-årige Kreshnik Berisha, der er tiltalt for at have kæmpet sammen med den radikale islamistgruppe Islamisk Stat i Syrien.

Det er første gang, at en tysker anklages i sit hjemland for at have kæmpet for Islamisk Stat (IS).

- Han ville deltage i opbygningen af et teokrati under sharialovgivningen, sagde anklageren Horst Salzmann i retten.

- Han aflagde ed. Han var klar til at dø for deres mål.

Formelt er Berisha, der er født nær Frankfurt i en familie fra Kosovo, anklaget for at tilhøre en udenlandsk terrororganisation.

Kendes han skyldig, risikerer han fængsel i op til 10 år.

Imidlertid blev der i retten mandag fremsat et tilbud til den 20-årige. Han vil få en mildere dom, hvis han aflægger fuld tilståelse.

De tre dommere i sagen har sagt, at de forud for retssagen har drøftet sagen med forsvarer og anklager, og her er forslaget om en strafnedsættelse mod en tilståelse blevet vendt.

Berishas forsvarer siger, at der vil komme et svar på udspillet senere i denne uge.

I retten i Frankfurt sad den anklagede og virkede ligeglad. Han havde sort t-shirt på, en hættetrøje og grå joggingbukser, ligesom han havde ladet skægget stå.

Retssagen foregår under skarpe sikkerhedsforanstaltninger.

Vesten er i gang med at gøre klar til et væbnet opgør med Islamisk Stat.

Mange vestlige lande, herunder også Danmark, er meget opmærksom på den sikkerhedsrisiko, der ligger i, at nogle af deres statsborgere rejser til Syrien og Irak og slås sammen med Islamisk Stat.

Senere vender de så hjem og er muligvis blevet radikaliseret under begivenhederne på slagmarken i Mellemøsten.

Anklagemyndigheden siger, at han rejste til Syrien via Tyrkiet i juli 2013 sammen med andre islamister med det formål at kæmpe sammen med islamisterne i IS.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip