Tysk lokomotiv buldrer af sted til gavn for dansk økonomi

Der er én vej, som den tyske økonomi bevæger sig i, og det er fremad, lyder det fra økonomer efter nye tal fra Europas største økonomi.

Tallet for det såkaldte Ifo-indeks, som måler stemningen i det tyske erhvervsliv, er steget i april for sjette måned i træk. Indekset endte i april på 108,6 mod 107,9 i marts.

Udviklingen indikerer, at den tyske økonomi for alvor er kommet op i gear igen efter en svag periode gennem 2014, hvor ikke mindst konflikten over Ukraine i en periode paralyserede økonomien, vurderer cheføkonom Helge J. Pedersen fra Nordea.

- De stærke tal fra Tyskland er bredt funderet på tværs af sektorerne og kan skyldes en kombination af den fortsat lave oliepris og den svækkede euro, som forbedrer konkurrenceevnen for virksomhederne, siger han i en skriftlig kommentar.

Den gode stemning i Tyskland er også godt nyt for dansk økonomi, da landet fortsat er Danmarks største handelspartner og aftager omkring 15 procent af den danske eksport.

En tysk økonomi i høj fart vil derfor give medvind for dansk økonomi, lyder det fra Jacob Graven, cheføkonom i Sydbank.

- Da danskerne samtidig er begyndt at lade pengene sidde løsere, er der god grund til at tro, at foråret også for alvor er ved at melde sig i dansk økonomi, skriver han i en kommentar.

Fra flere sider havde der være frygt for, at usikkerhed om Grækenlands fremtid i eurozonen ville sætte skår i glæden hos de tyske virksomheder.

- Den effekt ser dog foreløbig ud til at være begrænset, påpeger Jacob Graven.

Ligesom sin kollega mener Jacob Graven, at det er kombinationen af lavere oliepriser og en svækket eurokurs, der har fået smilet frem i de tyske virksomheder i de seneste måneder.

- Det har den græske tragedie foreløbig ikke slået i stykker, påpeger Sydbanks cheføkonom.

/ritzau/

 

Dagens Gossip