Tysk minister: EU bør overveje humanitær hjælp til grækerne

Lederne i eurozonen bør diskutere, om de gældsplagede grækere har brug for humanitær hjælp, siger den tyske økonomiminister og vicekansler, Sigmar Gabriel.

- Vi må dække deres behov meget hurtigt. Folk har brug for hjælp, og vi skal ikke afvise det, bare fordi vi er utilfredse med resultatet af folkeafstemningen, siger Sigmar Gabriel til AFP og Washington Post.

- Jeg håber, at det kan ske hurtigt. Jeg formoder, at det også vil blive drøftet i morgen i Bruxelles, siger han med henvisning til det krisemøde, lederne af de 19 eurolande er indkaldt til tirsdag.

Med 61 procent nej-stemmer vendte vælgerne i Grækenland søndag tommelfingeren nedad for det reformforslag, der er fremsat af landets kreditorer.

Det har udløst frygt for, at Grækenland er på vej til at forlade eurosamarbejdet.

Formanden for Europaparlamentet, Martin Schulz, siger, at det græske nej søndag har skabt en ny situation, men at det græske folks valg må respekteres.

- Almindelige borgere, pensionister, syge mennesker og børnehavebørn skal ikke betale prisen for den dramatiske situation. Derfor har vi brug for et humanitært program omgående, siger Schulz ifølge flere medier.

Han tilføjer, at hjælpen kan indebære nødlån til Grækenland, der kan holde den offentlige service kørende.

Grækenlands premierminister, Alexis Tsipras, har sagt, at kreditorernes krav om besparelser og nedskæringer har forårsaget en "humanitær katastrofe" for mange grækere, som i de seneste fem år har måttet udholde recession, nedskæringer og tårnhøj arbejdsløshed.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip