Tysk minister kræver hurtigt USA-svar om overvågning

Amerikanerne skal hurtigt svare på spørgsmål om den overvågning, som en af landets efterretningstjenester ifølge lækkede dokumenter har rettet mod topfolk i den tyske regering.

Kravet kommer fra den tyske udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier, som måske er en af de politikere, hvis telefon amerikanerne har lyttet med på.

Onsdag kom det frem, at den amerikanske efterretningstjeneste NSA ikke bare har spioneret mod den tyske forbundskansler, Angela Merkel.

Også flere af hendes politiske kolleger har været udsat for spionage, skrev tyske medier, blandt andre Süddeutsche Zeitung, på baggrund af dokumenter fra whistleblowerorganisationen WikiLeaks.

Ifølge dokumenterne har NSA overvåget flere højprofilerede tyske politikere, blandt andet tidligere finansminister Oskar Lafontaine, vicekansler Sigmar Gabriel og miljøminister Barbara Hendricks.

I alt viser de lækkede dokumenter, at 69 telefonnumre er blevet overvåget af amerikanerne.

Flere af numrene tilhører finansministeriet, økonomiministeriet og landbrugsministeriet, og nogle af numrene er stadig aktive i dag, hvilket indikerer, at spionagen muligvis fortsat foregår.

I 2013 afslørede den tidligere NSA-mand Edward Snowden, at mindst 35 internationale ledere, herunder Merkel, blev overvåget af NSA.

Afsløringen skadede forholdet mellem USA og Tyskland, men amerikanerne har siden lovet, at de ikke vil overvåge kansleren.

Onsdag betonede Det Hvide Hus sit nære forhold til Tyskland og oplyste, at det fastholder sine tidligere udtalelser om overvågningen.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip