Tysk politiker ønsker hurtig britisk EU-afstemning

En fremtrædende tysk politiker, Norbert Röttgen, der er partifælle og en nær allieret til forbundskansler Angela Merkel, siger, at Storbritannien bør holde dets folkeafstemning om EU-medlemskab "så hurtigt som muligt."

- Vi vil sige: desto hurtigere, desto bedre, siger Norbert Röttgen, som er formand for udenrigsudvalget i Forbundsdagen i Berlin.

Udtalelsen fra den tyske politiker blev fremsat ved et pressemøde hos den tyske ambassadør i London.

Röttgen har tidligere rejst tvivl omkring den britiske premierminister, David Camerons, plan om at ændre EU's traktater i forbindelse med den planlagte folkeafstemning i Storbritannien.

Merkel sagde efter et møde med den britiske premierminister fredag, at Tyskland vil gå ind i diskussionerne for at finde en løsning.

- Jeg vil gå ind i disse diskussioner konstruktivt. Jeg ønsker at finde en løsning, sagde hun.

Cameron har lovet de britiske vælgere, at de senest ved udgangen af 2017 skal til folkeafstemning om, hvorvidt Storbritannien skal blive i EU.

Forinden vil Cameron forhandle med de øvrige EU-lande om at lave om på rammerne for det britiske medlemskab.

Premierministeren var på rundtur i Europa i sidste uge og havde først på ugen drøftelser med EU-kommissionsformanden Jean-Claude Juncker på sit officielle landsted, Chequers, i det sydlige England.

Storbritannien vil blandt andet gerne have ændret reglerne for bevægelsesfrihed i EU, ligesom det ønsker nye regler for, hvilke sociale ydelser EU-borgere har krav på, når de flytter til et andet land.

Premierministeren satser på at få talt med alle de øvrige 27 regeringschefer i EU-landene inden EU-topmødet i slutningen af juni, hvor han ventes at præsentere sin plan i plenum.

Det var meningen, at Cameron skulle have været i København for at møde statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i torsdags. Mødet blev aflyst på grund af valgudskrivelsen.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip